© Rootsville.eu

Radka Toneff (Nor)

tiltle: Fairytales
music: jazz
year: re-release (1982) 2018
label: Odin Records
release date: february 16, 2018

info artist: Radka Toneff
promotion: Pias (Sjuul Kok)

© Rootsville 2018

 

Ellen Radka Toneff werd in Oslo geboren op 25 juni 1952 als dochter van de Bulgaarse folksinger Toni Toneff. Tussen 1971 en 1975 sudeerde Radka Toneff aan het Conversatorium van Oslo. Na haar studies speelde ze in een groep samen met Arild Andersen (contrabas), Jon Balke (piano) en gitarist Jon Eberson. Meteen vanf hun eerste album 'Winter Poem' uit 1977 werd ze een naam in de Noorse jazzwereld. Het album stond zowat in alle Noorse hitlijsten en leverde in 1977 haar de 'Spellemannsprisen' op.

Vanaf 1979 werkte ze samen met pianist Steve Dobrogosz wat tot het succesvolle album 'It Don't Come Easy' leidde. In 1980 werd Radka Tonneff verkozen om op het 'Eurovisiesongfestival' Noorwegen te vertegenwoordigen met het nummer 'Parken'. Een paar jaar later op 21 oktober 1982 overleed Radka Toneff, een overleden dat mogelijk het gevolg was van zelfmoord. In 1982 kreeg Toneff dan nog postuum de 'Buddy Prize' van de 'Norwegian Jazz Association'

Deze heruitgave van het succesvolle album 'Fairytales' is een 10 nummers tellend album waarop enkel in diepste intimiteit deze Radka Toneff en begeleidende pianist Steve Dobrogosz te horen zijn. Door hun jarenlange samenwerking voelden beide perfect aan wat ze met dit album wilden bereiken. Een album waarop cover te horen zijn zoals 'Come Down in Time' van Elton John maar ook hun beklijvend prachtige versie van 'My Funny Valentine' van componist Richard Rodgers op tekst van Lorenz Hart. Een nummer waarop ander geluid aanwezig als storend mag worden aanzien.

Ook nummers uiteraard van de hand van pianist 'Steve Dobrogosz' zoals 'Mystery Man' en 'I Read My Sentence'. Een album dat je zo meezuigt in de misschien wel gesloten en donkere wereld van Radka Toneff doordat ze datzelfde jaar van uitbrengen van dit album haar het leven ontnam.

tracks:

01 The Moon is a Harsh Mistress
02 Come down in Time
03 Lost in the Stars
04 Mystery Man
05 My Funny Valentine
06 Nature Boy
07 Long Daddy Green
08 Wasted
09 Before Love Went Out of Style
10 I Read my Sentence

musicians:

Radka Toneff: vocals
Steve Dobrogosz: piano