© Rootsville.eu

Raebekah (Aus)
tiltle: My World
music: Country-pop
year: 2018
label: Twenty-Two Records

info artist: The Raebekah Band

© Rootsville 2018


Het zal de liefhebbers van steengoede country-pop wel als muziek in de oren hebben geklonken toen Raebekah Burbach in 2002 besloot om Nederland als haar nieuwe thuis te gaan beschouwen. Wie toen ook al een tijd in Nederland woonde was gitarist en songwriter Peter Schilmöller en samen besloten ze om muziek te gaan maken wat in 2014 resulteerde in een eerste gezamenlijke single met als titel 'Take Me Home'. In 2015 kwam dan de single 'You Don’t Love Me Anymore' op de markt en konden we gaan spreken van een solide samenwerking als 'partners in crime'. Een samenwerking waarbij Raebekah en Peter perfect op elkaar waren afgestemd en zo werd bij 'Twenty-Two Records' vorige maand op 13 januari 2018 het debuutalbum 'My World' uitgegeven. Een album waarop beiden te horen zijn en waarvoor alle nummers door hen beiden werden schreven. 'My World' werd evenwel uitgegeven onder de artiestennaam van 'Raebekah'.

Raebekah werd geboren in Nieuw-Zeeland maar groeide op in Australië als dochter van Michael Roycroft, een gevierd country zanger down-under in de 80-tiger en 90-tiger jaren. Het was Michael die zijn dochter aanspoorde om het ook als country zangeres te gaan proberen. Nog maar net een tiener bracht Raebekah haar debuutsingle 'Stronger Than I’ve Ever Been' uit en scoorde meteen een 'Nr 1' hit in de desbetreffende charts. Later stond deze Raebekah met regelmaat in de top 10 en in 2001 plukte ze er de vruchten van door te worden uitgeroepen tijdens de 'Country Awards' als 'Best Female Artist' en daarbij kreeg ze samen met haar vader de Award van 'Best Country Duo'.

Peter Schilmöller vond zijn volgde zijn liefde richting Enschede waar hij werkzaam is als gitarist, songwriter en producer. Peter volgde de richting 'jazzgitarist' aan het Conservatorium van Arnhem, Zwolle en Enschede. Tijdens zijn 'wilde' studenten jaren verkoos hij evenwel de elektrische gitaar boven de akoestische versie en bracht hij zo met de rockformatie 'Lazy Strike' een eerste album uit. In 1998 werd Nederland dan zijn thuishaven waar hij in 2004 zijn 'Masters' behaalde. Peter staat bekend voor zijn bijzonder soulvolle en lyrische teksten.

'My World' bevindt zich ergens tussen een uit de kluiten gewassen EP en een nog onvolgroeide Full CD met daarop 7 originals. Met de datum van uitgave slaan die van 'Twenty-Two Records' voor mij evenwel de bal even mis. Met als gemeenschappelijke noemer 'liefde' in alle teksten zou dit een gepaste uitgave en geschenk geworden zijn voor een maandje later ;-).

Opener van deze 'My World' is het lichtjes rockende 'Rising Fever', een nummer waarbij deze Raebekah zonder meer schaamteloos naast namen als een Mary Chapin Carpenter of een Trisha Yearwood zou kunnen plaats vatten. Een nummer waarbij de ervaring als 'rocker' bij Peter goed van pas lijkt te komen in de heerlijke gitaar rifjes. Het country gehalte bij Raebekah neemt dan evenwel de bovenhand op de ballad 'You'll Be The One'. Een mooie ballad die evenwel 'poppy' overkomt door de wel uitstekende backing vocals.

Met de toonaarde een lichtjes naar onder te brengen op het daaropvolgende 'When You Were My Baby' bewijst deze Raebekah wel dat ze haar stem volledig onder controle heeft. Een nummer dat zou kunnen wedijveren voor één of andere nog uit te brengen soundtrack van een rockopera. Melodieus en rockend, beiden aspecten zijn terug te vinden in dit nummer. Met 'Your World' brengen ze weerom een mooie ballad waarop een duet dit nummer nog naar een andere hoogte zou kunnen liften, in een wereld vol liefde natuurlijk.

Country 'pur sang' dan met het lekker luisterende 'Every Little Thing' en voor de country liefhebbers onder ons misschien wel het favoriete nummer van deze 'My World' waarna de liefde op 'Will You Grow Old With Me' weerom het laatste woord krijgt. Ongemeen goed gaat Raebekah er hier uit met een akoestische versie van de swingende en handclappin' debuutsingle 'Take Me Home'. Een nummer waarbij het country gevoel mede door de inbreng van Aili Deiwiks op 'violin' terug op het voorplan komt.

Voor mij een aangename kennismaking met deze Raebekah en een album dat bij de Country en Americana adepten zonder fout om een vervolg zal vragen. Van een fever gesproken...

tracks:

01 Rising Fever
02 You'll Be The One
03 When You Were My Baby
04 Your Wolrd
05 Every Little Thing
06 Will You Grow Old WIth Me
07 Take Me Home (acoustic version)

musicians:

Raebekah Burbach: vocals
Peter Schilmöller: acoustic & electric guirars, bass, backing vox & percussion

guests musicians:

Annemarie Bron: backing vox
Nikki Hirs: backing vox
Aili Deiwiks: violin
Reinout Vrijhoef: lap steel
Ellio Martina: pedal steel
Matthijs van Noort: keyboards
Uli Wentzlaff-Eggebert: upright bass
Peter Weissink: drums