© Rootsville.eu

Raphael Wressnig feat. Alex Schultz & James Gadson
tiltle: Chicken Burrito
music: Soul Jazz
release date: october 12, 2018
label: Pepper Cake Records/Zyk Music
info artist: Raphael Wressnig

© Rootsville 2018


Er zijn steeds van die muzikanten wanneer ze een nieuw album uitbrengen ze bij mij een onweerstaanbare drang teweeg brengen om het album onmiddelijk in mijn bezit te kunnen hebben. Eén daarvvan is de Oosternrijkse wizzard op de monsterlijke B3, Raphel Wressnig.


photo Raphael Wressnig © Rootsville

Zijn onweerstaanbare boogaloo sound roept steeds weer herinneringen op aan andere namen en spelers van het Hammond organ. Namen als 'Brother' Jack McDuff, Jimmy McGriff, Jimmy Smith, Booker T, Raphael's landgenoot Joe Zaniwul en om die van #MeToo niet in het harnas te gaan jagen, ja ook Rhonda en Shirley Scott, al zullen veel van deze feministen deze misschien wel niet eens kennen.

Het is dan ook geen geheim dat Raphael zijn inspiratie ging halen bij veel van deze iconische namen. Met zijn sound is Raphael voortdurend 'on the road' en reisde zoal de ganse wereld af samen met zijn Hammond. Samen met zijn eigen albums en diegene waarop hij mee komt te spelen staat de teller al op een duizelingwekkend aantal. Raphael Wressnig werd genomineerd als “Best Organ Player of the Year” in 2013, 2015, 2016 & 2017.

Ook New Orleans kent voor Raphael al lang geen geheimen meer want door een trip al ginds in 2014 ontstond het album 'Soul Gumbo' (album report), een album met daarop Alex Schultz en speciale gasten als onder meer Larry Garner, Jon Cleary, Walter 'Wolfman' Washington, George Porter Jr. en Tad Robinson. In 2016 reisde Raphael Wressnig richting Brazilië om er een album op te nemen met Igor Prado. Aan deze 'The Soul Connection' werkten ook enkele vocale legendes mee als Wee Willie Walker, David Hudson en Leon Beal. Ook in 2016 kwam er naast een 'Live' album ook een 'deluxe edition' (album report) uit met daarin zowel 'The Soul Connection' als 'Captured Live'. Een album waarmee Raphael Wressnig zijn 20ste verjaardag als muzikant kwam mee te vieren. Eén van mijn favoriete album blijft nog steeds 'Don't Be Afraid To Groove' (album report) uit 2008. Toen ook met de al veel vermelde Alex Schultz. Verdere aanraders zijn ook 'Boom Bello!' (album report) uit 2006 met zijn Organic Trio met...je raad het al Alex Schultz. Ook in 2008 was er nog 'Cut A Little Deeper on The Funk' (album report) dat hij ook met zijn 'Organic Trio' uitbracht. Ook met een andere meesterlijke gitarist werkt Raphael Wressnig samen en dan hebben we het over Enrico Crivellaro waar hij in 2006 'Mosquito Bite' mee uitbracht en in 2009 de combi CD/DVD 'Live At the Off festival'

Op dit nieuwe album 'Chicken Burrito' ging hij ook terug samenwerken met Alex Schultz op gitaar en nam axhter de drums niemand anders plaats dan James Gadson, ook wel bekend van bij Charles White & The Watts 103 Street Rhythm Band, maar ook van bij Bill Withers en Quincy Jones. OP dit album dat tevens ook op vinyl is te verkrijgen vinden we 7 originals terug en enkel op 'Born To Roam' verkreeg hij hulp van Larry Garner en Alex Schultz. Het album werd in november van vorig jaar opgenomen in Los Angeles door Alan Hertz.

Openend met de grooves waarbij Raphael Wressnig zich het best thuis voelt zitten we meteen in de boogaloo sfeer met het floorfillin' 'Chunky Thighs'. Heerlijke souljazz waar je nooit genoeg van krijgt. Nummers als 'Nasty' en 'Tiny Dog Blues' liggen in het verlengde van de wervelende openingstrack van dit album. Met 'Born To Roam' gaan de heren de funky toer op, een nummer dat mede door de vocals van Raphael ook wel als Ghetto soul kan worden bestempeld.

met de titeltrack 'Chicken Burrito' bevinden we ons op de grens van soul en acid jazz, een nummer dat het zonder meer goed zal doen in de trendy & cool bars, met een heerlijk gitaarrifje van meester Alex Schultz. Afsluitend doen ze met dezelfde grooves als ze zijn begonnen op 'One Mo' Time' en dat is dan ook onze vastelling om op repeat te duwen. Let's groove some more!!!

tracks:

01 Chunky Thighs
02 Nasty
03 Born To Roam
04 Tiny Dog Blues
05 Chicken Burrito
06 Get Down With It
07 One Mo' time

musicians:

Raphael Wressnig: Hammond B3, vocals, Fender Rhodes, Hohner D6 clavinet, Wurlitzer, Tambourin
Alex Schultz: guitars
James Gadson: drums, tambourin on #05