© Rootsville.eu

Reggie Pittman & Loren Daniels Quartet (US)

tiltle: Smilessence
music: Jazz
year: 2017
label: Ivory Hornz

info artist: Pittman Daniels Jazz
promotion: Kari-On Productions (Kari Gaffney)

© Rootsville 2018


Dit Pittman-Daniels Quartet bestaat naast trompettist Reggie Pittman en pianist en componist Loren Daniels ook nog uit Mike Richmond op contrabass en drummer Jonathon Peretz. Hun 2de album 'Smilessence' is van begin tot einde één groove sessie geworden waarbij ze ons een ritmisch gevoel geven dat simultaan staat met de expressie 'smilessence'. Uptempo nummers met funk, reggea en calypso maar ook heerlijke ballads. 11 eigen composities en arrangementen waarbij je ze blijvend aan je speakers zullen kluisteren.

De titeltrack 'Smilessence' werd gecomponeerd door Loren Daniels en brengt u een calypso sfeer eigen aan de populariteit van 'Caribbean music'. De inspiratie ervoor haalde hij bij enkele grote muzikanten van deze muziek waarmee hij het geluk heeft gehad om te kunnen mee spelen. De toon wordt gezet door Loren Daniels op een Rhodes maar al vlug voegde hij er ook enkele trompet arrangementen aan toe. Een compositie waarbij een strandstoel en een fris wijntje zijn aangewezen.

Het nummer 'Change' schreef Reggie Pittman voor de diverse veranderingen die zich kunnen voordoen. Bij hem was dit het terugdenken aan het genezingsproces van zij prostaatkanker. De verandering om anders te leven en de positieve kant van het leven te bekijken. Ver weg van stress en de (over)bezorgdheid van zijn familie tijdens dit proces. Alles werd verwerkt in deze song. Change is inevitable.

Met 'You Better Say Alice' brengen dit Quartet een mid-uptempo nummer, eentje dat als eerste werd verkozen voor deze 'Smilessence'. Een moment ook waarop de band zich swingend kan uiten met solo's van Mike Richmond en Jonathon Peretz. De inspiratie voor dit nummer haalden ze uit een episode van de Amerikaanse populaire TV sitcom 'The Honeymooners'.


 

tracks:

01. Knee Hi to a Bee (Bop!)
02. Sco-Ho-Ho
03. Consternation
04. There is No Greater Love
05. You Better Say Alice
06. Smilessence
07. Change
08. 2 Hip 2B
09. Straight Up
10. Shaky Leg (Pt. 2)
11. And It Goes…On

musicians:

Reggie Pittman: trumpet, flugelhorn
Loren Daniels: piano, elec. piano, organ
Mike Richmond: bass
Jonathon Peretz: drums