© Rootsville.eu

Reverend Jimmie Smith (US)
tiltle: Live in Music City - Jimmie Smith Plays Jimmy Smith
music: Jazz - Souljazz
release date: august 10, 2018
label: Woodward Avenue Records
info artist: Jimmie Smith

© Rootsville 2018


Jimmie Smith Plays Jimmy Smith, op zich al een prachtige woordspeling maar nog sterker is dat dit album een meesterwerk betreft als eerbetoon aan de onvolprezen B3 wizard Jimmy Smith.

James Oscar Smith aka Jimmy Smith (08.12.1925-08.02.2005) kreeg het als Amerikaanse jazzmuzikant voor mekaar om een reeks instrumentale jazzalbums uit te brengen die vaak de charts bereikten, iets waarvoor hij een zeldzame onderscheiding mocht ontvangen. Jimmy Smith mocht ook de verdienste tot zich eigenen dat de Hammond B3 werd gepopulariseerd. Hij creëerde in de 60-tiger jaren een onuitwisbare link tussen soul en jazz. In 2005 ontving Smith de NEA Jazz Masters Award van de National Endowment for the Arts, de hoogste eer die Amerika schenkt aan jazzmuzikanten.

Jimmie Smith aka Reverend Jimmie Smith werd geboren in Buffalo, NY. en is de oprichter van de Effective Life Church of Atlanta. Daarnaast is hij ook een Gospel Jazz-instrumentalist die in de voetsporen treedt van de overleden grote B3-jazzorganist met de kenmerkende naam Jimmy Smith! Reeds op jonge leeftijd vertoonde hij een superieure aanleg voor muziek. Door toedoen van zijn zus begon hij interesse te tonen voor keyboards. Jimmie ging spelen in de kerk van zijn vader en maakte kennis met de Hammond B-3, een ervaring die zo Jimmie's eerste liefde werd. Jimmie Smith ondersteunde door de jaren heen gospelartiesten als Kim Burrell, Karen Clark-Sheard en Dorinda Clark-Cole. Explosief, krachtig en effectief zijn de kenmerkende eigenschappen in de speelstijl van Reverend Jimmie Smith. Eigenschappen waar je mee kennis maakt op deze 'Live in Music City - Jimmie Smith Plays Jimmy Smith'. Het album werd 'live' opgenomen in 'The Rutlage' in Nashville TN. Als producer werd gekozen voor Brother Paul Brown, zelf ook een keyboard wizard.

'The Cat' werd uitgebracht op het gelijknamig album door die ene Jimmy Smith in 1964. Een betere opener kon Rev. Jimmie Smith niet bedenken wat dit nummer weerspiegeld volledig de sound van de B3 virtuoos. Een nummer dat destijds door Lalo Schifrin werd voorzien van big band arrangementen. 'Get Yourself A College Girl' werd ook in 1964 uitgebracht en diende als filmtrack voor de gelijknamige film. Op deze filmtrack vinden we Jimmy Smith ook terug met 'The Sermon' en ook Reverend Jimmie Smith levert hier op dit album een funky prachtversie af van dit nummer. Op het swingende 'Get Yourself A College Girl' krijgen we ook een innemende solo van James DaSilva op de jazzgitaar. Op 'The Sermon' horen we ook Jim Alfredson die we ook kennen van o.a. bij 'Big Apple Blues'.

Diepe grooves ondersteund door de blazers sectie zijn de ingrediënten op 'Midnight Special', een nummer dat Jimmy Smith kwam op te nemen in 1960. Good Mojo krijgen we met Preston 'Red' Foster zijn blues nummer uit 1956. Jimmy Smith kwam dit nummer te veranderen in een heuse floorfiller voor de coole jazzclubs in de late sixties. Een 'Mod' klassieker pur sang met daarop een conversatie tussen de saxofoon van Chris West en de six strings van James DaSilva. Op het eerbetoon aan Hammond zelf kruipt ook producer Bro' Paul Brown zelf achter de 'Black & White Keys'. Net als bij het funky 'Rootbag' en de gospel 'Oh Happy Day' die hier door toedoen van Reverend Jimmie Smith een volledig nieuw en bijzonder swingend arrangement krijgt aangemeten. Een nummer waar we ook de stijl een beetje in herkennen van 'The Cusaders'.

Het afsluitende 'God Can' heeft voor Jimmie Smith een bijzondere betekenis en herinnert hem aan zijn vader die overleed aan kanker. Een nummer speciaal opgedragen aan al de personen die deze akelige ziekte kwamen te overwinnen, God can and in God we trust! Als bonus track krijgen we drummer Marcus Finnie nog maar eens aan het werk tijdens 'Drum Solo Broadway'.

'Live in Music City - Jimmie Smith Plays Jimmy Smith', een indrukwekkend eerbetoon aan één van de grootste Hammond spelers ooit, dit door een keur van uitstekende muzikanten. Respect!

tracks:

01 The Cat
02 Get Yourself A College Girl
03 Midnight Special
04 The Sermon
05 Mojo
06 I Really Love My Hammond
07 Root Down
08 Oh Happy Day
09 Drum Solo Broadway
10 God Can
11 Drum Solo Broadway (Extended Bonus Track)

musicians:

Jimmie Smith: Hammond B3
Marcus Finnie: drums
Hamilton Hardin: bass
James DaSilva: guitar

Horn Section:
Chris West: tenor sax
Jon-Paul Frappier: trumpet
Chris Dunn: T-Bone

special guests:

Jim Alfredson: organ on "The Sermon"
Bishop Dr. Jeronn C William: vocals on "I Really Love My Hammond"

Special Guest Bro Paul Brown (Hammond /Piano) on "I Really Love My Hammond",  "Rootdown" and "Oh Happy Day"