© Rootsville.eu

Ripoff Raskolnikov Band (A)
tiltle: Small World
music: blues
release: december 6, 2018
label: XLNT Records & Booking
distribution: Bertus
promotion: Hans Broere Promotion
info artist: Ripoff Raskolnikov

© Rootsville 2018


Uit de voortreffelijk geselecteerde spinsels van Hans (Broere Promotion) ontvingen we net nog voor we afscheid gaan beginnen nemen van een hectisch 2018 een, voor mij althans, nieuwe naam aan het singer-songwriters en blues firmament. Ripoff Raskolnikov!!!

Deze Oostenrijkse Ripoff Raskolnikov is naast een excellent blues gitarist ook nog eens een productieve singer-songwriter en kan als een goed bewaard geheim worden aanzien van de blues uit Oostenrijk. Net als zo velen bij zijn collega's is ook deze Ripoff Raskolnikov de mosterd gaan halen bij namen als Blind Willie McTell, Robert Johnson of een John Lee Hooker. De sterkte hier van deze Oostenrijkse blues man is wel dat hij totaal geen behoefte heeft om zo maar klakkeloos de blues van zijn idolen te gaan kopiëren maar zijn eigen werk als dusdanig te promoten zonder evenwel afbreuk te doen aan "de" blues.

Op het podium werkt Ripoff Raskolnikov voornamelijk solo of als duo met de Venezolaanse percussionist Ismael Barrios. Hij doet ook af en toe een tour met zijn band, waaronder Szabolcs Nagy op piano, Laca Varga op bas en Lajos Gyenge op drums, drie uitstekende muzikanten uit het Hongaarse Boedapest die ook aan zijn, veelgeprezen album "Odds and Ends" uit 2016 mee werkten.

Deze "Small World" is het nieuwe album van deze creatieve geest. Een album met daarop 11 nummers waarbij diegene die net als ik deze Ripoff Raskoilnikov nog niet kenden daadwerkelijk van hun sokken zullen worden geblazen. De naam van de band vergt uiteraard enige kopzorgen op een affiche maar zijn muziek, zijn blues is gewoonweg "High Standard" te noemen.

Met soms een muzikale verwijzing naar meester singer-songwriter Tom Waits opent Ripoff Raskolnikov op dit album met het meteen aangrijpende "Sharks", een nummer waarbij het saxofoon intermezzo al meteen voor kriebels komt te zorgen. Eenzelfde toonaarde maar dan met een nog iets meer rauwere klankkleur kan je hem ook gaan vergelijken met een Warren Zevon. Ik ben nu een beetje aan het grasduinen naar eventuele vergelijkingen maar verder luisterend kom ik tot het besluit dat er geen vergelijkingen hoeven, dit is een sterke sound getekend, Ripoff Raskolnikov.

Dat deze Ripoff een voorkeur geeft aan solo-optredens kan je uitmaken uit nummers als "The Way the Wond Blows " en "Inuit Girl" maar toch geeft de aanwezige band op dit album zoveel meer warmte aan de nummers dat we haast gaan smeken met deze band onze richting uit te komen. Zijn doordringende stemintonatie is uiteraard de rode draad op dit album maar toch is de subtiele inbreng van het verrijkte instrumentarium niet zo maar weg te cijferen.

De warme intro grooves van de keyboards maken dat bij het aanvatten van "Blue Afternoon" alle aandacht richting speakers gaat. Een nummer over liefde, passie, pijn en verlangen, thema's die bij Ripoff Raskolnikov veelvuldig worden aangehaald. Droef en intens en dan ben je haast gelukkig als er daarna met "People" een iets meer vrolijker reggea deuntje komt opdagen.

De dobro klanken op titeltrack "Small World" voelen eerst een beetje Oosters aan maar hoe meer de andere instrumenten door komen te dringen kom je bij een uitkomst van de hedendaagse blues. Alsof hij ook tot het rijtje van de "Tin Pan Alley" wil behoren sluit deze Ripoff Raskolnikov hier af met "I'll Walk Away" en zijn wij meteen fan!

tracks:

01 Sharks
02
The Way the Wond Blows
03 Inuit Girl
04 Blue Afternoon
05 People
06 So Much Water
07 Thang
08 Ada
09 Small World
10 Small Town Beauty
11 I'll Walk Away

musicians:

Ripoff Raskolnikov
Szabolcs Nagy
Lajos Gyenge

additional musicians:

Sandor Toth
Attila Herr
Balazs Szokolay "Dongo"
Zsolt Pinter