© Rootsville.eu

Rita Coolidge (US)
tiltle: Safe in The Arms of Time
music: Americana
release date: may 4, 2018
label: Blue Élan Records
info artist: Rita Coolidge
promotion: Pias (Sjuul Kok)


© Rootsville 2018


'Lover Please' uit 1976, ja dat is een dosis jeugdsentiment en komt uit de periode dat deze Rita Coolidge nog lief en leed deelde met Kris Kristofferson. Maar ook na deze periode uit haar leven bleef ze in de spotlights en werkte ze samen met onder meer Stephen Stills, Eric Clapton, Joe Cocker, Bob Dylan en Leon Russell om er maar een paar te noemen. Ze kende ook bijval met de covers 'Your Love Keeps Lifting Me' Higher and Higher' (Jackie Wilson) en 'We"re All Alone' (Boz Scaggz'. Ook met haar eigen werk kende ze een enorm succes zoals het platina verworven 'Anytime ...Anywhere' uit 1977 en ook met het daaropvolgende 'Love Me Again' scoorde ze bijzonder hoog. De lijst waarbij haar inbreng nummers naar een hoger niveau kwamen te tillen is bijzonder uitgebreid en ook met 'All Time High' uit 1983 staat ze genoteerd in de Bond films.

Nu is deze tweevoudig Grammy-winnende zangeres en componiste Rita Coolidge terug met haar 18de solo album. Op deze 'Safe in the Arms of Time' vinden we 12 nummers terug en het album werd opgenomen in de 'Sunset Sound Studio' in Los Angeles waar ze in 1971 ook haar eerste solo album opnam. Als producer koos ze voor Ross Hogarth.

Openen doet ze eerder melangolisch met 'Satisfied' waarna we met het daaropvolgende 'Doing Fine Without You' terug de sound herkennen van de 'sweet little indian girl'. Ligt het aan het nummer of aan de bijdrage van Keb'Mo, ik weet het niet maar vast staat dat 'Walking on Water' meteen tot mijn favoriete nummers behoort op dit album. De warme stemintonatie van Leb'Mo zal er zeker en vast in meespelen.

Een certitude is ook dat op de stem van Rita Coolidge op 73-jarige leeftijd nog geen spoor van verval is te merken. Helaas is wel dat ze met dit nieuwe album Engeland zal aandoen maar vallen wij uiteraard uit de boot. De harmony zang met de backing vocals is hemels om te beluisteren zoals op nummers als 'Spirit World' en het country geïnspireerde 'Naked All Night'. Het door Tom Douglas geschreven 'Van Gogh' is daarentegen een zeer intieme en aangrijpende ballad.

'Doing Fine Without You' werd al een paar jaar voor opnamen geschreven door Russ Kunkel en Graham Nash waarna we kunnen besluiten dat na het beluisteren van deze 'Safe in the Arms of Time' we ons ook al meteen al een beetje beter voelen. Onwaarschijnlijk fris en tijdloos nieuw album van deze kleine Indiaanse.

tracks:

01 Satisfied
02 Doing Fine Without You
03 Walking on Water feat. Keb'Mo
04 Spirit World
05 The Things We Carry
06 Naked All Night
07 Van Gogh
08 Rainbow
09 Over You
10 We Are Blood
11 You Can Fall in Love
12 Please Grow Old with Me

musicians:

Rita Coolidge

the band:

David Grissom: guitars
Bob Glaub: bass
Brian MacLeod: drums, percussion
John 'JT' Thomas: piano, keys

backing vocals: Dorian Holley, Denise Janae Green, Brandon Winbush a.m.m.

Keb'Mo: vocals on #3