© Rootsville.eu

Rita Engedalen (Nor)
tiltle: Best Of
music: Blues
release date: 2018
label: Bluestown Records
info artist: Rita Engedalen

© Rootsville 2018

 

Rita Engedalen heeft in haar land al ettelijke ‘awards’ in de wacht gesleept en kennen we ook door haar ‘hommage’ aan Janis Joplin en de Texaanse Lou Ann Barton. In 2012 kwam ze de European Blues Challenge te winnen wat haar in 2013 tot op 'Blues Peer' bracht. Een jaartje later zagen we haar ook op Hookrock en zo kenden we dan plots ook hier deze ‘Norway Queen of the Blues’. Haar nieuwe album 'Best Of' werd dit jaar voorgesteld op het befaamde 'Notodden Blues Festival' in Noorwegen dat plaatsvond tussen 01 en 05 augustus ll.


Rita Engedalen (Hookrock) 2014 photo © Rootsville

Haar debuut kende Rita Engedalen met haar album 'Hear My Song' uit 2004 en bracht tot dusver 5 albums op de markt. In 2006 won ze de 'Spellemannsprisen' voor haar album 'Heaven Is Not Ready For Me Yet'. Een album dat werd opgenomen in Clarksdale, na een muzikale trip in Mississippi. Een album dat werd opgenomen met een Gospel koor. De inspiratie voor haar muziek haalde ze dan ook in de zuiderse staten van Amerika waarbij ze een mix van blues, gospel en folk muziek uit Noorwegen probeert te combineren. Rita's liedjes zijn origineel materiaal dat ze heeft geschreven en dat ze uitvoert in een onderscheidende en persoonlijke stijl.

Op deze 'Best Of' vinden we 14 nummers terug en opent ze gezwind met het country bluesje 'Juke Joint Yodel'. Deze North Hill country stijl herkennen we ook in 'Hanna Karoline'. Op de ballad 'I Am Changed' krijgt Rita Engedalen het gezelschap van de Noorse pianist en schrijver Ketil Bjornstad. Een andere landgenoot in de persoon van Sven Zetterberg (1952-2016) vergezeld haar hier postuum op 'Ball and Chain', een nummer waarbij de credits gaan naar Big mama Thornton.

Afsluiten doet Rita Engedalen zoals vermeld met het gospel bluesje 'Heaven Aint Ready For Me Yet' inclusief dat heerlijke koor. Deze 'Best Of' weerspiegeld perfect de diversiteit van deze Noorse blues Queen en zo verdient ze meer dan om terug te keren naar onze podia.

tracks:

01. Juke Joint Yodel
02. How Long
03. Hanna Karoline
04. Yellow Moon
05. Sara's Kitchen
06. He Walked Away
07. I Am Changed (Feat. Ketil Bjornstad)
08. Me And Rosa Lee
09. My Hillcountry Blues
10. Where Does Everybody Go
11. They`re Still Passing Through
12. Ball And Chain (Feat. Sven Zetterberg)
13. Nobody Knows My Mother Better Than Me
14. Heaven Aint Ready For Me Yet