© Rootsville.eu

Robbert Fossen Band (NL)

tiltle: Get Off On It!
music: blues-soul-gospel
year: 2017
label: independent

info artist: Robbert Fossen Band
booking: Fossen Events

© Rootsville 2018


Om als blues artiest het nieuwe jaar goed in te zetten dan kan je dit het best met op het einde van het vorige jaar een nieuw album uit te brengen zodat je al onmiddellijk in de juiste flow begint. Zoiets deed Robbert Fossen en zijn band op 29 en 30 december in 'The Box' te Katwijk. Samen met, wat wij noemen zijn protegé, hield deze 'Robbert Fossen Band' en de 'Dave Warmerdam Band' die avonden een 'double release party'.

Robbert Fossen begon zich aan blues te interesseren in de late 80-tiger jaren. Sindsdien ging het steeds maar crescendo voor deze Haarlemmer. Uiteraard spitste het zich niet enkel toe op zichzelf maar wordt hij als één van de betere begeleiding bands aanzien in Nederland. Zo speelde hij onder meer met Taildragger, John Primer, Nick Holt e.v.a. Daarnaast speelt hij ook nog samen met Peter Struijk en starte vorig jaar als duo met Lothar Wijnvoord. Als 'The Fossen & Struijk Band' wonnen ze in 2012 de 'Dutch Blues Challenge' wat hen tot in Memphis bracht voor de 'IBC' in 2013 waar ze de finale bereikten. In 2014 wonnen ze in die hoedanigheid de 'Dutch Blues Awards 2014' als beste band. In 2016 won hij samen met keyboardslinger Dave Warmerdam opnieuw de 'Dutch Blues Challenge' en schopten het in Memphis tot in de halve finale.

De inspiratie haalde hij uit de hoogdagen bij de Chicago Blues scène en het was dan ook maar een logisch gevolg dat een 'Muddy Waters Tribute' zou volgen. Ook de samenwerking met Melvia 'chick' Rodgers werd een levendige promotie voor Chicago Blues. Het is een vast gegeven wanneer we hier in de 'Lage Landen' het over een band hebben die nog de 'echte' Chicago blues brengen deze 'Robbert Fossen Band' steevast bovenaan de lijst prijkt. Robbert Fossen ademt en leeft Chicago Blues.

Voor de titeltrack van deze 'Get Off On It' ging Robbert Fossen te leen bij Tony Joe White. No panic... er staan ook enkele originals op van de hand van Robbert Fossen, maar zeg nu zelf de klankkleur van Robbert en den Tony liggen dicht bij elkaar. Alleen verandert de swamp blues bij deze formatie in oerdegelijke Chicago blues. Het album is trouwens netjes verdeeld tussen een uitstekende keuze van covers en originals, in het totaal zelf 14 stuks.

Openen doet de Robbert Fossen Band hier met een gospel bluesje van Eric Bibb. Ook als behoort Eric Bibb bij de onaantastbare in dit genre geeft Robbert Fossen er hier met zijn arrangement en mede door de volledige orchestratie er een eigen draai aan, When gospel meets Chicago. Al meteen bij vermelden dat de backing vocals hier er een bijzonder mooie soulvolle bedoening van maken. Een nummer dat hoogstwaarschijnlijk ook wel te horen zal zijn wanneer Robbert als duo met Lothar Wijnvoord komt aan te treden, maar dan wel in akoestische versie.

Bij het daaropvolgende 'All Those Evil Words' van eigen hand kunnen we er ons niet van aan ontdoen dat ook het swampy gevoel bij deze Robbert Fossen Band het juiste gevoel komt weer te geven. Heerlijke conversaties tussen Hammond, saxofoon en gitaar met een knipoog richting Muddy Waters als outro. Even een cool down dan met het slowbluesje 'Katrina', zonder fout één van Robbert's eerste kalverliefdes ;-) wat heerlijke soulvolle blues als resultaat geeft.

Met eentje van de drie Kings brengen ze met 'Woman Across The River' een perfecte blend tussen Texas, Chicago en Soul, en geloof me Freddie King zou hier ook van onder de indruk zijn geweest. Even alle achtergrondgeluiden wegbannen wanneer deze band komt aandraven met TJW zijn 'Did Somebody Make A Fool Outta You'. Een schoolvoorbeeld hoe mooi blues kan klinken met daarbij als extra weer die verdomde mooie maar diep doordringende backing vocals. Je kan en mag het niet ontkennen dat deze Nederlandse 'Chicago' bluesman bijzonder hoge ogen komt te gooien met de daaropvolgende original 'All That Bluesmen'. Prachtig met een kleine knipoog richting NOLA blues door de inbreng van de barrelhouse piano grooves.

In een opzwepende swingende stijl gaat deze Robbert Fossen Band verder met 'I Feels So Bad' van de rhyhtm 'n blues legende 'Chuck' Willis, yep but we're feeling good! Nu nog enkel 'live' de danspasjes erbij van de 'Blues Brothers'. Nog niet eens in de helft van dit album en de winterblues is al volledig verdreven. Met het daaropvolgende 'Make It Rain' van Foy Vance en de klankkleur van Robbert Fossen duikt bij mij het beeld op van Van the Man. Soul, funk en blues gaan daarna hand in hand met Johnnie Taylor's 'Still Called The Blues' alsof Robbert Fossen ons hier een huwelijk tussen de soul van Taylor en de blues van een BB King wil opdringen, en probeer daar maar eens bij stil te zitten.

Ik was er bij het beginnen beluisteren van deze 'Get Off On It' er meteen aan voor de moeite wanneer ik dacht er mee af te komen bij het schrijven van enkele 'liner notes . Komt die dekselse 'Robbert Fossen Band' aandraven met Ray Charles zijn 'I Believe To My Soul' en ontnemen die verdomde backing vocals me haast de adem. Deze dames zijn Cosmea Panka, Ramona Nelom en Tamara Spithorst en verdienen toch eventjes in de spotlights te staan. Voor dat ik naar nummer 11 ga luisteren duw ik enkel keren op replay want Ray's nummer behoort zonder meer tot mijn favoriete nummer van dit album.

Eerlijk zijn het alle 14 favorieten zeker wanneer ze er met 'Can't No Grave Hold My Body Down' er Sister Rosetta Tharpe bij halen. Halleluja. Op 12 met stip ;-) dan staat daar de titeltrack en het is Robbert Fossen vergeven dat hij daarna afsluit met twee van zijn eigen composities en zo zijn we terug vertrokken voor dertig jaar met onwaarschijnlijke straffe blues. Tot zover mijn 'liner notes' over dit hoogstaande van kwaliteit gespeende album. Met dank aan 'Mannish Boy' Robbert Fossen, zijn keur van uitstekende muzikanten van wie we de namen wat oneerbiedig vergeten te vermelden zijn (zie onderaan) en yep ook natuurlijk die 'verdomde' backing vocals. Damn girls you're great. Graag eens in België met volledige bezetting graag. RESPECT! da's menne meug :-) Uh Huh Oh Yeah...

photo's Robbert Fossen © Rootsville

 

tracks:

01. Don't Ever Let Nobody Drag Your Spirit Down
02. All Those Evil Words
03. Katrina
04. Woman Across The River
05. Did Somebody Make A Fool Outta You
06. All That Bluesmen
07. I Feel So Bad
08. Make It Rain
09. Still Called The Blues
10. I Believe To My Soul
11. Can't No Grave Hold My Body Down
12. Get Off On It
13. Midlife
14. Thirty Years

musicians:

Robbert Fossen: Vocals, guitar, harmonica
Lothar Wijnvoord: Gitaar
Pascal Lanslots: Hammond B3
Ivan Schilder: Piano, Rhodes, Wurlitzer
Jan Markus: Bass
Eduard Nijenhuis: Drums

Cosmea Panka: Backing vocals
Ramona Nelom: Backing vocals
Tamara Spithorst: Backing vocals

Robbert Tuinhof: Tenorsax
Annemieke Loog-Henrichs: Trombone
Pier Borkent: Trumpet