© Rootsville.eu

Rockin' Dopsie Jr. & The Zydeco Twisters (US)
tiltle: Rockin' Zydeco
music: Zydeco
year: 2018
label: Southern Routes Records
info artist: Rockin' Dopsie Jr. & The Zydeco Twisters

© Rootsville 2018


Je kan er niet naast kijken. De roots van Alton Jay Rubin aka Rockin' Dopsie zijn en blijven diep verankerd in de 'Zydeco'. Deze opzwepende muziek is een muziekvorm die ontstond onder de Creoolse bevolking van het zuid-westen van Louisiana. Deze ,meestal, uptempo muziek wordt gekenmerkt door het gebruik van de diatonische accordeon en een frottoir aka wasbord. Het genre is ontstaan door het samensmelten van tradionale cajunmuziek, rhythm 'n blues en blues. Amede Ardoin was de voorvader van wat we later 'zydeco' zouden noemen. Zydeco werd algemeen bekend door het internationaal succes van namen als Clifton Chenier (The King Of Zydeco), Rockin' Sidney en Buckwheat Zydeco. Er was een tijd dat zydeco bands op onze blues festivals voor de nodige afwisseling en ontpanning kwamen te zorgen, een tijd die we wat graag zouden zien terug komen. Zydeco is music for dancin'.

Rockin Dospie kwam te overlijden op 26 augustus 1993 bleef zijn begeleidingsband 'The Twisters' verder optreden en het is zijn oudste zoon Dopsie Jr. die onder de naam 'Rockin' Dopsie Jr. & The Zydeco Twisters dit album 'Rockin' Zydeco' uit brengt. Zijn jongste zoon en broer van deze Rockin' Dopsie Jr. kennen we onder de naam van Dwayne Dopsie & The Zydeco Hellraisers.

Rockin' Dopsie Jr. staat bekend als een ware entertainer en zijn optredens zijn steeds onder de invloed van een hoge dosis energie. In zijn band vinden we de Dopsie broertjes Anthony en Tiger terug en door de mix van New Olreans funk en rhythm 'n blues kreeg Rockin' Dopsie de nickname van de 'James Brown of Zydeco'.

Op deze 'Rockin' Zydeco' staan 13 zydeco nummers terug en wordt het al bij aanvang met de two step "Don't Cry No More" moeilijk om te blijven zitten. Vervolgens krijgen we een bewerking van Mungo Jerry's million seller 'In The Summertime'. Ook een andere traditional is zonder meer 'Ya Ya' uit 1961 van die andere New Orleans native, Lee Dorsey. Met een bewerking van de Tex Mex tearjerker 'Wasted Days And Wasted Nights ' van Freddy Fender uit 1975. Nostalgische muziek die we ook kennen van de Texas Tornados met Flaco Jiminez, Freddie Fender, Augie Meyers en de legendarische Doug Sahm. This is good gumbo!

Nummers als 'Morning Train', 'I Got It Bad' en 'My Tee Fe' maken dit album tot een heus feestje voor diegene die nog eens een onvervalste 'Fais Do Do' willen organiseren. Say Too...

tracks:

01. Don't Cry No More
02. In The Summertime
03. I Don't Want Nobody Else But You
04. Rock That Zydeco
05. Yaya
06. Wasted Days And Wasted Nights
07. Don't Let The Green Grass Fool You
08. Morning Train
09. Driving Wheel
10. I Got It Bad
11. Momma Told Papa
12. My Tee Fe
13. Don't Lie To Me