© Rootsville.eu

Rory Block (US)
tiltle: A Woman's Soul: A Tribute To Bessie Smith
music: acoustic blues
release date: july 06, 2018
info artist: Rory Block
label: Stony Plain Records
distribution: Continental Record Services (CRS)

© Rootsville 2018


Sinds Rory Block in 2008 met een tribute aan Son House op de proppen kwam is en blijft Rory door dit virus bevangen en zo volgde nog tribute's aan Mississippi Fred McDowell (2011), Gary Davis (2012), Mississippi John Hurt (2013), Skip James (2014) en de vorig jaar verschenen tribute aan Bukka White. Nu is er de het volgende eerbetoon en misschien wel het meest tot de verbeelding sprekende, de tribute aan Bessie Smith. A Woman's Soul!

Bessie Smith werd geboren op 15 april 1894 in het nu al alom gekende Chattanooga TN. Bessie wordt beschouwd als een van de populairste Amerikaanse bluessinger uit de twintiger jaren van vorige eeuw. Bessie Smith overleed in Clakrsdale op 26 september 1937 en kreeg als nickname 'Empress of Blues'.

Toen ze in 1912 in een show aantrad aan de zijde van Ma Rainey was het deze 'Mother of the Blues' die Bessie Smith onder haar hoede nam en zo later haar eigen show kreeg. De opname van 'Downhearted Blues' van Alberta Hunters maakte dat Bessie Smith in één klap beroemd werd. Later toen de blues in een dipje kwam te zitten raakte ook haar carrière in een slop. Bessie overleed ten gevolge van auto-ongeluk. Haar graf bleef lange tijd ongemerkt, totdat Janis Joplin en Junita Green er tientallen jaren later een steen met inscriptie voor kochten. In Amsterdam werd er een brug naar Bessie Smith vernoemd en in de Ghenste Missy Sippy hangt haar foto steeds op het podium. Bessie Smith werd 43 jaar.

Aurora Block aka Rory Block groeide op in Manhattan en studeerde klassieke gitaar. Toen ze amper 14 was leerde gitarist Stefan Grossman heer kennismaken met de Delta Blues. Een jaartje later verliet ze de ouderlijke woning en kwam in contact met onder meer Mississippi John Hurt, Reverend Gary Davis en Son House. Ze laste een sabbat periode in om een gezin te stichten en keerde terug naar de music scène in de jaren 70-tig. Ze kende een wisselend succes tot er in 1981 een contract tekende bij 'Rounder Records'. Ze bracht zo meerdere albums uit afwisselen met eigen originals en covers. In 1988 brengt ze haar hit 'Lovin' Wiskey' uit, een nummer dat ze schreef naar aanleiding van de drankverslaving van haar ex-man. Een nummer waarmee Rory Block voor eeuwig en altijd wel zal mee vereenzelvigd worden. in 2010 volgde haar autobiografie, 'When A Woman Gets The Blues'.

Als verlende aan deze biografie volgden dus al meerdere eerbetonen aan diverse blues iconen en dus ook nu aan Bessie Smith. Openen doet ze met 'Do Your Duty', een nummer dat werd geschreven door Wesley 'Sox' Wilson en in 1933 door Bessie Smith & Buck and his Band werd uitgebracht. Eentje over de huislijke plichten van een echtgenoot ;-). Ondanks dat de moderne technieken aanwezig zijn op deze opname brengt de stem en de beleving van deze Rory Block ons bij het beluisteren ervan ons daadwerkelijk naar die bluesperiode van weleer. Andere nummers op dit album zijn 'Kitchen Man' en 'Jazzbo Brown from Memphis Town' maar ook 'Gimme a Pigfoot and a Bottle of Beer' van dezelfde Wesley 'Sox' Wilson is te beluisteren.

'Need a Little Sugar in my Bowl' is van de hand van Clarence Williams, Tim Brymn, Dally Small en werd door Bessie Smith uitgebracht in 1931. Dit nummer hoor je nog met regelmaat op onze blues podia maar bracht het sinds toen ook tot 'jazz standard'. 'On Revival Day' is nog zo een monument uit de 30-tiger jaren en ook door onder meer Lavern Baker werd het een rhythm 'n blues klassieker. Deze 'A Woman's Soul' is voor mij een van de beste tribute's te noemen in het rijtje van deze van door Rory Block uitgebrachte albums.

tracks:

01 Do Your Duty
02 Kitchen Man
03 Jazzbo Brown from Memphis Town
04 Gimme a Pigfoot and a Bottle of Beer
05 Need a Little Sugar in my Bowl
06 I'm Down in the Dumps
07 Black Mountain
08 Weeping Willow Blues
09 On Revival Day
10 Empty Bed Blues