© Rootsville.eu

Russ Johnson (US)
tiltle: Headlands
music: Jazz
release date: october 16, 2018
label: Woolgathering Records
promotion: Lydia Liedman Promotions
info artist: Russ Johnson


© Rootsville 2018


Deze 'Headlands' van trompettist en componist Russ Johnson kadert in een driedelige release van 'Woolgathering Records' die volgende maand op de markt komen. Voor Russ Johnson betreft dit zijn vierde album als bandleider. In 2015 kreeg Russ Johnson de opdracht om een nieuwe band en composities voor het 'Hyde Park Jazz Festival' in Chicago in première te brengen. Het resultaat is deze 'Headlands', een suite met 12 bewegingen die hij componeerde voor een collectie van de beste muzikanten uit Chicago. Rob Clearfield is hier opnieuw te horen op toetsenborden, evenals Matt Ulery, samen met de beroemde drummer Jon Deitemyer.

Headlands is een door en door gecomposeerd werk dat bedoeld is om in zijn geheel te worden beluisterd. De suite bestaat uit zes composities verbonden door solo geïmproviseerde passages van elk lid van het ensemble. Een kort thema dient als boekensteun voor de procedure. De muziek is ontworpen om structureel open en elastisch te zijn om maximale flexibiliteit in live-uitvoering mogelijk te maken, met behoud van een strikte totaalwaarde om het werk coherent te maken. De Headlands-suite is muziek die door de gebieden tussen de moderne jazz en de avant-garde loopt en een breed scala aan compositorische en improviserende stijlen beslaat.

Johnson verhuisde in 2011 naar de Midwest nadat hij meer dan twee decennia als een belangrijk lid van de New York City-muziekgemeenschap doorbracht, waar hij zich vestigde als een onverschrokken improvisator die comfortabel is in vele muzikale omgevingen (jazz / geïmproviseerd en klassiek). Sinds hij naar de regio Chicago is verhuisd, is Johnson zijn weg blijven vinden als een unieke componist en improvisator en heeft hij verschillende projecten en bands gecreëerd: Headlands is het meest recente voorbeeld.

tracks:

01 Headlands
02 Serpent Kane
03 Transition (Johnson)
04 Fjord
05 Transition (Clearfield)
06 Mons Calpe
07 Transition (Ulery)
08 Kapoj
09 Wellenpeitschen
10 Transition (Deitmyer)
11 Isthmus
12 Headlands

musicians:

Russ Johnson - trumpet/compositions
Rob Clearfield - keyboard
Matt Ulery - bass
Jon Deitemyer - drums