© Rootsville.eu

Ruth Wyand & The Tribe of One (US)
tiltle: Tribe of One
music: blues
release date:october 22, 2018
label: Independent
info artist: Ruth Wyand
promotion: Frank Roszak Radio Promotions (US)

© Rootsville 2018


Ruth Wyand & The Tribe Of One is een one-woman-band afkomstig van Kill Devil Hills, NC. Ruth bezit de kracht een volledige band te genereren. Met haar krachtige maar toch ingewikkelde pickingstijl en rauwe blueszang presenteert Ruth een volledig energieke en boeiende show die een eclectische mengeling van stijlen als blues en Americana samen brengen.

Na haar album "Trough The Bottle Neck" uit 2016 is het voor Ruth steeds maar crescendo blijven gaan met de prijs als laureate op de IBC in 2017. Ook dit jaar bracht deze Ruth Wyand het op diezelfde "International Blues Challenge" in Memphis het tot in de halve finale. "Trbe of One" werd opgenomen in de "Dock Diving Dog Studio" in haar thuisbasis Kill Devil Hills. Als "OWB" brengt ze op dit album 14 nummers waarvan 11 originals.

Ook drie covers zolas het onverslijtbare "Little Wing" van Jimi Hendrix. Zeker hier als volledig akoestishe versie een beauty te noemen. Uit de Amerikaanse Piedmont blues stal haalde ze "Mint Julep" van onder het stof. Een nummer van Etta Baker die de "Piedmont Style" stijl leerde van haar vader Boone Reid. Niet ver verwijdert van deze blues stijl is ook Bob Dylan's "Blind Willie McTell", een nummer waarvoor Ruth Wyand een eigen arrangement schreef en yeah, nobody can sing the blues like Blind Willie McTell...and Ruth Wyand.

Met de donkerste dagen van het jaar in aantocht is deze "Tribe of One" een toch wel zeer verfrissend album geworden. Een akoestisch hoogstandje met het warm aanvoelend "Bad Mojo" als opener. op "Break The Curse" lijkt het erop alsof Ruth hier een volledige band achter haar heeft, maar vergis je niet, dit is Ryth Wyand ten top en laat ze zo horen waardoor haar nominaties in de IBC kunnen worden verduidelijkt.

Ook met het bluesy "The Last Nail" verplicht ze je om aan de speakers gekluisterd te blijven. Met nummers als "Better Off Alone", "Help My Soul Survive" en het doordringende "Till It's Safe To Go Outside" bewijst Ruth haar skills als songwriter met zonder meer haar sterke persoonlijkheid en een bijna onevenaarbare krachtige stem. Afsluiten doet Ruth hier op dit album op haar terras met in het gezelschap haar resonator en Etta Baker.

Ruth Wyand is 100% blues proven, a real Delta lady!

tracks:

01 Bad Mojo (Working Overtime)
02 Break The Curse
03 The last Nail
04 Better Off Alone
05 Help My Soul Survive
06 Till It's Safe To Go Outside
07 Blind Willie McTell
08 Love On The Line Blues
09 I Don't Have Proof
10 100 Proof
11 Little Wing
12 Broken Woman
13 Mint Julep
14 On The Porch With Etta

musicians:

Ruth Wyand: vocals, guitars, foot drums