© Rootsville.eu

Ryan Lee Crosby (US)
tiltle: River Music
music: blues
release date: october 18, 2018
label: Cosi Records
info artist: Ryan Lee Crosby
booking: Salmon Bookings (Jan Muylaert)

© Rootsville 2018


Multi-instrumentalist Ryan Lee Crosby is met deze "River Music" aan zijn zesde full CD toe. Veelal speelt deze uit Boston afkomstige bluesman met een intercontinentale formatie. Het album wordt voor Europa uitgebracht bij het Duitse Cosi Records en voor zijn thuisland gebeurt dit via Knick Knack Records uit Seattle.

Crosby speelt veelal op een elektrische 12-snarige gitaar en chaturangui (de 22-snarige Indiase slide-gitaar ontworpen door Pandit Debashish Bhattacharya) en wordt vergezeld door fretloze gitaar, tabla, mondharmonica en kalebas (West-Afrikaanse percussie). De invloed van de raga wordt gehoord door de hypnotiserende, bijna trance-achtige motieven van de band, en de blues sijpelt door de dynamische zang van Crosby en meesterlijke gitaarlijnen met één regel.

Crosby beschrijft zichzelf als een 'zoeker' in de muziek: producent en luisteraar, uitvoerder en liefhebber, leraar en student. Zijn muzikale leven begon met het spelen van mondharmonica op 13-jarige leeftijd, voordat hij overging op een punkrock-tiener, zijn eigen liedjes zong en gitaar speelde in lokale bands. Crosby verhuisde in 1998 naar Boston, waar hij talloze albums opnam als rockmuzikant en singer-songwriter. Met "ragamuziek" kwam Ryan Lee reeds in contact tijdens zijn tienerjaren door liedjes van George Harrison en door opnames van Ravi Shankar en Ali Akbar Khan.

Crosby probeert zijn inzicht in geluid te verdiepen vanuit technische, culturele en spirituele perspectieven. Hij studeerde Hindoestaanse raga met internationaal gevierde zanger en componist Pandit Warren Senders. Crosby heeft ook bluesgitaar gestudeerd bij Paul Rishell, de in Massachusetts gevestigde muzikant die speelde met Son House, John Lee Hooker, Sonny Terry en nog veel meer iconen van Amerikaanse rootsmuziek.  Ryan Lee Crosby is genomineerd voor twee Boston Music Awards en werd uitgeroepen tot "Beste Singer-Songwriter" in de Boston Phoenix WFNX Radio Poll.

Voor diegene die nog geen affiniteit hebben met Ryan Lee Crosby kunnen we meteen stellen dat zijn "blues" iets intrigerend heeft. Mede door het gebruik van de Oosterse slide gitaar liggen de raakpunten uiteraard kort bij de ragamauziek. Maar ook door het gebruik van Afrikaanse instrumenten als de West-Afrikaanse kalebas komt de Mali blues ook al vlug in het bereik.

Op deze "River Music" vinden we 8 nummers terug waarvan het merendeel uiteraard geschreven zijn door Ryan Lee zelf. Het meest opmerkelijke nummer op dit album is dan de RL Burnside klassieker "Going Down South" die mede door de Indiase klanken de blues uit de North Mississippi mixt met texturen van Noord-Indiase Hindoestaanse klassieke ragamuziek. Afsluiten doet hij met de spiritual "Since I Lay My Burden Down" en daarmee hoort deze "River Music" thuis bij de betere folk en wereld blues albums.

In november is deze Ryan Lee Crosby in het land voor enkele optredens zoals in de "Blauwe Kater" te Leuven op 12 november, andere data zie onze concert kalender.

tracks:

01 If You Are To Suffer
02 I'm Dissatisfied
03 Death Ain't Unwelcome Here
04 One Da Soon
05 River Music
06 Going Down South
07 The Hustler
08 Since I Lay My Burden Down

musicians:

Ryan Lee Crosby: vocals, guitar, dobro
Jay Scheffer: harmonica
Grant Smith: calabash, percussie