© Rootsville.eu

Sarah McQuaid (UK)

tiltle: If We Dig Any Deeper It Could Get Dangerous
music: folk - singer/songwriter
year: 2018
label: independent
release date: february 2, 2018

info artist: Sarah McQuaid

© Rootsville 2018


Met deze 'If We Dig Any Deeper It Could Get Dangerous' brengt Sarah McQuaid exact 3 jaar na 'Walking into White' uit 2015 haar 7de album op de markt (waaronder 2 singles). Geboren in Madrid, opgegroeid in Chicago, 13 jaar in Ierland gewoond en nu wonend in Engeland het is maar de vraag welke nationaliteit Sarah zichzelf geeft :-). Sinds 1997 met haar debuutalbum 'When Two Lovers Meet' is deze 'globetrotter' in de folk wereld een begrip geworden.

Voor haar nieuwe album 'If We Dig Any Deeper It Could Get Dangerous' koos Sarah voor een legende als singer-songwriter, Michael Chapman. Deze Britse folkzanger heeft al meer dan 40 albums op zijn archief. Sarah leerde Michael kennen zo wat drie geleden op een folk festival in Engeland en zijn sindsdien vrienden gebleven.

Op dit album vinden we 12 nummers terug waarbij voor 10 ervan de credits gaan naar Sarah McQuain. 'Forever Autumn' is er eentje van Jeff Wayne, Gary Osborne en Paul Vigrass, en voor het middeleeuws Gregoriaans nummer 'Dies Irae' schreef ze wel het nieuwe arrangement. Het album wordt gebracht in een zeer sobere en sombere sfeer. Zo is 'Break Me Down' misschien wel het meest opgewekte nummer dat er op het album te horen is.

Voor de nummers van 'If We Dig Any Deeper It Could Get Dangerous' haalde ze de inspiratie uit dagdagelijkse ervaringen zo kwam de titeltrack uit een waarschuwing die ze gaf aan haar zoon toen deze in de tuin aan het greven was. Als extra gast op het nummer 'One Sparrow Down' komt het geluid van haar kat. Het album kan je niet als opwekkend beschouwen maar bij het beluisteren ervan raak je toch diep betrokken bij de soms toch wat Keltische folk van Sarah McQuaid.

 

tracks:

01 If We Dig Any Deeper It Could Get Dangerous
02 Slow Decay
03 One Sparrow Down
04 The Silence Above Us
05 Forever Autumn
06 Dies Irae
07 The Day of Wrath, That Day
08 Cot Valley
09 New Beginnings
10 Time to Love
11 Break Me Down
12 The Tug of the Moon

musicians:

Sarah McQuaid Sarah: vocals, Ibanez electric guitar, high-strung Squier Fender Stratocaster
Michael Chapman: 1961 Gibson ES-175 archtop electric guitar (slide)
Roger Luxton: drums
Richard Evans: trumpet
Andy Manson: guitar, Korg SP-250 stage piano
Samuel Hollis: upright bass, electric bass
Roger Luxton: percussion (including wine bottle, radiator and cooker grill), guest vocals
Jeff Wayne, Gary Osborne and Paul Vigrass: vocals
Joe Pritchard: cello
Georgia Ellery: fiddle, violin