© Rootsville.eu

Scott Smith (US)
tiltle: Ignitig The Flame (EP)
music: Americana - Rokin' blues
year: 2018
label: Eclipsing Moon Music
promotion: Hemifrån (Peter Holmstedt)

info artist: Scott Smith

© Rootsville 2018


We kunnen door het uitbrengen van deze 'Igniting The Flame' deze Scott Smith al wel de 'king of the EP's' gaan noemen want net als zijn vorige 'Down To Memphis' is ook dit album weer een 6 nummers tellende EP geworden. Zuinig met de nummers maar net als bij de vorige EP staat het wel in stil contrast met de muzikanten die aan deze 'Igniting The Flame' hebben meegewerkt. Scott Smith groeide op in San Francisco met invloeden van de muziek van The Geateful Dead en Jefferson Airplane en daardoor kan je zijn muziek als rockin' blues gaan omschrijven.

We blijven het zeggen, aan de muziek is niet mis want met opener 'Drop Kick It' vliegen de heren (en dames) inclusief de blazers sectie er al meteen in. Rockin' blues die je meteen doet bewegen. De stadvastigheid van Scott's stem is en blijft het hekelpunt op deze enigszins toch swingende EP.

Nummers waarbij een uptempo ritme, gedrevenen soulvolle backing vocals je blijven begeesteren. De titeltrack is meteen ook in single versie te verkrijgen en ook bij het uitbrengen van dit album vind je wel weer twee jaartallen terug, wat dan weer te maken heeft met land van herkomst en ons continent. De titeltrack wordt gekenmerkt door de howlin' backing vocals van Vicki Randle en de 'Red Neck' geïnspireerde fiddle van David LaFlamme.

Op 'My Soul to Keep' kan je een lichte invloed van Carribean ritmes waarnemen waarmee deze EP toch een zekere diversiteit aan het licht brengt. Mede door inbreng van Spencer Burrows aan de keyboards is 'Rolling Home' een van mijn favoriete nummers op deze 'Igniting The Flame'. Afsluiten doet hij in een punky stijl met 'Eating Like Hippies'.

tracks:

01 Drop Kick It
02 Igniting the Flame
03 My Soul to Keep
04 Bulls Eye to My Heart
05 Rolling Home
06 Eating Like Hippies

musicians:

Scott Smith: guitar, vocals
Spencer Burrows: organ
Mike Rinta: trombone
Paul Branin: saxophone
Ryan Scott: trumpet
Vicki Randle: backing vox
Jeff Martin: bass
Vic Carberry: drums
Dan Rasford: percussion
David LaFlamme: violin on #2
Nina Gerber: lead guitar on #1,4
Dave Perkins: lead guitar on #6
Julie Wolf: cowbell on #4