© Rootsville.eu

Shakedown Tim and The Rhythm Revue (B)
tiltle: Shakedown's Th'owdwon
music: Rhythm 'n Blues - Blues
year: 2018
label: Rhythm Bomb Records
info artist: Shakedown Tim
release date: april 07, 2018

© Rootsville 2018


'Shakedown's Th'owdown', it's only getting better and better...

Nico Duportal en Joakim Tinderholt, het zijn beiden uitstekende vertolkers van good old swingin' rhythm 'n blues. Ook in België hebben we in dit genre een band die deze muziekstijl in al zijn glorie weet te brengen, en dat is niemand minder dan Shakedown Tim and The Rhythm Revue. Sterker nog hij weet als geen ander de Rhythm 'n Blues te mixen met West Coast, 'flavored' met een snuifje Delta en Chicago.

Tim Ielegems aka Shakedown Tim zijn muzikale roots gaan al een hele poos mee in ons landje. We herinneren ons uiteraard allemaal nog 'Fried Bourbon', een band die ons gedurende jaren de blues kwamen te verkondigen. Blues maar net dat tikkeltje anders waarmee ze het zelfs brachten tot op Blues Peer. Na het stilleggen van 'Fried Bourbon' sloegen ze alle vier een andere weg in en de crossroad van Tim Ielegems bracht hem terug naar de roots van Rhythm 'n Blues en Blues zoals we die kennen van de periode net toen alles 'electrified' werd.

Samen met Tim Ielegems bestaat deze 'Rhythm Revue' ook nog uit Bart Stone aan de 'mellow' saxofoon, een ritme sectie met Dennis Tubs aan de drums en Boss aan de upright bass. Haast onmiddellijk bij oprichting creëerde deze 'Shakedown Tim and The Rhythm Revue' dan meteen positieve vibes. De weg was ingeslagen en het sloeg meteen aan. Van dan af aan werd het wachten op een album en dat kwam er in 2016 met 'Hard To Catch'. Het album kende behoorlijk wat succes en werd uitgegeven bij 'Rhythm Bomb Records'. Een album waarbij destijds gekozen werd voor Nico Duportal als producer.

We zijn allemaal nogal wat verwend en dus met de honger kwam de vraag naar meer. De vraag wanneer de opvolger van deze 'Hard To Catch' een feit zou worden, en daar was Tim Ielegems uiteraard al mee aan het werk. De spinsel werden tijdens de 'live' concerten uitgeprobeerd en stilaan kreeg dat nieuwe album vorm. Deze 'Shakedown's Th'owdown' wordt ook bij 'Rhythm Bomb Records' uitgegeven en kent zijn release op 07 april 2018.

Het zou niet slim zijn moest deze opvolger een copy gaan zijn van de vorige en dus kwamen er enkele aanpassingen aan te pas. Tim Ielegems is altijd een band blijven houden met James Harman en werd aan deze harper gevraagd om ditmaal de job als producer op zich te nemen. Daarnaast is James Harman met zij 'Mississippi Saxofoon' ook nog te horen op nummers als 'Icepick’s Shakedown Th’owdown', 'Did the Best I Could' en 'Drop You Like a Bad Habit' de lowdown versie.

Verdere gasten zijn Gene Taylor aan de piano die samen met Tim en James gewoonweg soulmates zijn wanneer het muziek betreft. Nog een opmerkelijke gaste is niemand minder dan Kathleen Vandenhoudt die met haar 'howlin' voice' op 'The Way It’s Gonna Be' ons 'kiekebisj' bezorgt. Lekkere low-down rhythm 'n blues in een jazzy jasje gestoken. Openen doen ze deze 'Shakedown's Th'owdown' als volleerde rootsrockers met 'Drop You Like a Bad Habbit' en omdat ik het nog altijd crimineel vind dat de 'Sniffers' er niet meer zijn doet dit nummer meteen een glimlach verschijnen.

Op drie nummers na zijn de negen anderen nieuwe originals van de hand van Tim Ielegems. Het zwoele 'Junior's Mambo' schreef hij samen met Nico Duportal. Mede doordat er op dit album twee blues eminenties aanwezig zijn in de personen van James Harman en Gene Taylor wordt dit album ook gespekt met uitstekende low-down blues. Voor 'Icepick’s Shakedown Th’owdown' gaan de credits naar James Harman en dit is een uitstekend voorbeeld dat de bluesharp van James en de groovy saxofoon van Bart het goed met elkaar kunnen vinden. Een toppertje van formaat! Ook met 'Did the Best I Could' blijven ze enigszins in het pre-war segment van de blues.

Donker, rauw maar niet minder mooi dan 'No More Fightnin', een nummer dat ook nog steeds de blues weet te verkondigen. 'Rollin' On' brengt dan weer de rhyhtm 'n blues tot z'n recht en ook nu speelt de saxofoon een niet weg te denken rol. Daar waar de openingstrack stomende rootsrock was wordt dit zelfde nummer door toedoen van James' bluesharp een totaal nieuw leven in geblazen en krijgen we zo twee totaal verschillende versies, beiden dik in orde hoor. Ook de hedendaagse muzikanten moeten mee met de tijd en zo schreef Tim Ielegems het laidback klinkende 'I Will Unfriend You'.

Recht uit de Mississippi Delta komt dan het footstompin' bluesje 'I Wanna See You Baby' met daarop een howlin' Shakedown Tim in de geest van een R.L. Burnside met een dosis vette slide. 'Number eleven' brengt ons terug naar de West Coast van de jaren 40-tig toen Pee Wee Crayton zijn 'Blues After Hours' op de charts los liet. Ook in de uitvoering van 'Shakedown Tim and The Rhythm Revue' komt dit instrumentaaltje niets in te boeten van zijn charmes, en zo kruipen die van de 'Rhyhtm Revue' perfect in de huid van Crayton, Buddy Floyd, David Lee Johnson, Bill Davis en Candy Johnson.

Afsluiten doen 'Shakedown Tim and The Rhythm Revue' met ' Let’s Get a Life' een blend van ragtime en Piedmont blues. Straffe kost deze 'Shakedown's Th'owdown' en daarmee bevestig Tim Ielegems zijn kunnen...maar dat wisten we natuurlijk al. De 'release party' zal doorgaan op zaterdag 7 april in de Arenberg schouwburg te Antwerpen met de medewerking van Big Dave, Tiny Legs Tim, Ghalia en Ilias Scotch, party time!!!

tracks:

01 Drop You Like a Bad Habit
02 Junior’s Mambo
03 Icepick’s Shakedown Th’owdown
04 Did the Best I Could
05 The Way It’s Gonna Be
06 No More Fightin’
07 Rollin’ on
08 Drop You Like a Bad Habit (lowdown version)
09 I Will Unfriend You
10 I Wanna See You Baby
11 Blues After Hours
12 Let’s Get a Life

musicians:

ShakedownTim: vocals, guitar
Bart Stone: tenor en baritone saxophone
Boss: upright bass
Dennis Tubs: Drums

special guests:

Gene Taylor: piano on #1,2,4,5,6,11
James Harman: harmonica on #3,4,8
Kathleen Vandenhoudt: vocals on #5