© Rootsville.eu

Shemekia Copeland (US)
tiltle: America's Child
music: Blues
release date: august 03, 2018
label: Alligator records
info artist: Shemekia Copeland

© Rootsville 2018


Helaas moeten we met schaamrood op de wangen dat we deze dochter van Johnny Copeland hier veel te weinig aan het werk zien. Ze werd algemeen beschouwd om als een diva het te gaan maken. In 1998 bracht ze haar debuutalbum ‘Turn The Heat Up’ uit en al meteen waren alle criticasters ervan overtuigd dat er een nieuwe ster geboren was. Een album waarmee ze ook haar debuut maakte bij Alligater records. Op haar tweede album ‘Wicked’ (2000) was Shemekia wat fier dat ze een duet mocht brengen met één van haar grote voorbeelden, Ruth Brown. Er volgden nog ‘Talking To Strangers’ en in 2005 nog ‘The Soul Truth’. In 2009 volgde dan het album 'Never Goin Back' en in 2012 '33 1/3'. In 2015 kwam het album 'Outskirts of Love' uit waarna ze na de geboorte van jaar zoon Johnny Lee Copeland-Schultz in 2016 even tijd nam voor haar gezin. Nu hebben we in 2018 moeten de opvolger 'America's Child'.

Met dit krachtige album wil ze uiteraard ook de wereld erop attent maken van de politieke destabilisatie en daarmee is deze 'American's Child' bijzonder politiek geladen. Meteen al met de opener 'Ain’t Got Time For Hate' wil ze de politieke heerschappij op de vingers tikken. ook met het daaropvolgende 'Americans' wil ze de diversiteit onder ons allen nog eens in de spotlights zetten. Instrumentaal mooi bluesje is wel Would You Take My Blood? waarna er op 'Great Rain' er de geust vocals aankomen met de legendarische John Prine.

Het akoestische 'Smoked Ham And Peaches' is dan een Delta bluesje van de hand van één van haar vaste leveranciers van sterke nummers, Mary Ghautier samen met John Hahn. Een schoolvoorbeeld van uitstekende 'front porch music'. Tijd voor een portie onvervalste rock 'n roll met het aanstekelijke 'The Wrong Idea'. Een nummer met een conversatie tussen de gitaar van Will Kimbrough en de fiddle van Kenny Sears waarbij er een zweem van country ontstaat. Met 'Promised Myself' krijgen we dan een outstanding slowbluesje, een nummer van papa Johnny Copeland met als gitarist de al even legendarische Steve Cropper.

Terug dan naar de politiek met 'In the Blood Of The Blues', eentje over de slavernij, toch ook een zwarte vlek op heel wat politieke leiders in diverse landen. Als producer voor deze 'American's Child' tekende haar vaste gitarist Will Kimbrough. Een stevig statement van Shemehia Copeland zowal muzikaal als politiek. Afsluiten doet ze met de traditionele lullaby 'Go To Sleepy Little Baby', volledig a capella gezongen.

tracks:

01 Ain’t Got Time For Hate
02 Americans
03 Would You Take My Blood?
04 Great Rain
05 Smoked Ham And Peaches
06 The Wrong Idea
07 Promised Myself
08 In the Blood Of The Blues
09 Such a Pretty Flame
10 One I Love
11 I’m Not Like Everybody Else
12 Go To Sleepy Little Baby

musicians:

Shemekia Copeland: vocals
Will Kimbrough: gitaar keyboards
Lex Price: bass
Peter Abbott: drums
Kenny Sears: fiddle
JD Wilkes: mondharmonica,
Al Perkins: pedal steel gitaar
Rhiannon Giddens: banjo
Steve Cropper: gitaar
Backing vocals: Mary Gauthier, Emmylou Harris, Gretchen Peters, Katie Pruitt, Kristi Stassinopoulos, Tommy Womack, Lisa Oliver Gray

special guest

John Prine: vocals on #3