© Rootsville.eu

Sheesham and Lotus ans 'Son (Can)
tiltle: Clear The Table
music: Americana, Blues, Folk & Ragtime
year: 2018
label: SepiaPhone Records
release date: march 02, 2018
promo & booking: Lucky Dice Music (Sandra Zuidema)

info artist: Sheesham and Lotus and Son

© Rootsville 2018


Aan het eind van de 20ste eeuw ontstond het duo 'Sheesham and Lotus'. Een concept waarbij de heropleving van de 'fiddle' hoog in het vaandel werd gedragen, dit met eenvoudige 'good-time' nummers. Het bleek achteraf de juiste beslissing te zijn want het duo groeide in Canada en ver daarbuiten uit tot één van de hotste acts van Rootsmuziek in Noord-Amerika. Ze bekwamen zo hun eigen stijl en muziek gekenmerkt door een Sepia-phonic monophone en Contrabass Harmoniphoneum. Hun eigen visuele en muzikale benadering kan je als uniek gaan beschouwen mede door hun vernieuwde aanpak van deze Amerikaanse folk en pre-war nummers.

Na twee albums te hebben uitgebracht als duo werd in 2012 de sousafoonspeler 'Son Sanderson aangetrokken om als trio het album '1929' op te nemen. Dit album kreeg niets dan positieve recensies en werd al vlug door genomineerd voor de 'Canadian Folk Music Award' in de categorie 'Best Traditional Album'. Afkomstig uit Wolfe Island, Ontario brengen deze 'Sheesham and Lotus and 'Son' nu op 2 maart hun nieuwste album 'Clear The Table' uit en alles opruimen voor deze aanstekelijke folk en ragtime is het minst wat je kan doen. Simultaan met het uitbrengen van dit album is er ook een 'tour' doorheen Nederland met zelfs een enkele stop in België.

Op dit album vinden we 13 nummers terug in een mix van aanstekelijke Mississippi Folkblues, Appalachian folk en brass- en jugband muziek. Dit muzikale rariteiten kabinet werd in Noord Amerika beschreven als 'The Mississippi Sheiks meets H.G. Wells as created bu Dr. Seuss'. Deze 'Clear the Table' is een mix van allerhande old-time muziek.

Openen doen ze met 'Darling Cora' zn 'Dance All Night', twee traditionals die ze uit de archieven zijn gaan opdiepen. Trouwens zijn dit niet de enige twee traitionals die er op dit album staan waarbij ze trouw zweren aan deze tak van de muziek. Van jazzmuzikant Jelly Roll Morton brengen deze 'Sheesham and Lotus and 'Son' het jazzy getinte 'Michigan Water'. Ze houden het niet enkel bij drie instrumenten want met ' Raincrow Bill' krijgen we een tripple harmonica versie te horen en voor Ed Haley zijn 'Ida Red' uit 1865 hebben ze zelfs gebruik gemaakt van een banjo uit diezelfde periode.

Ook 'High Petition' is een jitterbug traditional en daarbij vegen ze alle restjes nog aanwezig van tafel. Met het ragtime nummer 'Down in Your Pockets' voegen ze zelfs er een original aan toe, incluis de klanken van een 'Kazoo'. Het album wordt eerst inb Europa uitgebracht want net als bij 'The Hackenshaw Boys' worden ook deze 'Sheesham and Lotus and 'Son' hier met open armen ontvangen. Niet te missen...ambiance verzekerd!

tracks:

01 Darling Cora
02 Dance All Night
03 Michigan Water
04 High Petition
05 Down in Your Pockets
06 I Truly Understand
07 All Dressed Waltz
08 Lonespme John/Skillet
09 Lazy John
10 Raincrow Bill
11 Rumsey's Jig
12 Ozark Rag
13 Ida Red

musicians:

Sheesham Crow: fiddle, harmonica, kazoo, whistling, vocals & feet
Lotus Wight: contrabass, harmonet, banjo & vocals
'Son Anderson: sousaphone, jaw harp