© Rootsville.eu

Skadedyr (Nor)
tiltle: Musikk
music: Improvisatie Jazz
release date: 2018
label: Hubro Records
info artist: Skadedyr
promotion: Pias (Sjuul Kok)


© Rootsville 2018


Skadedyr is een Noors Collectief dat zich specifiek bezig houdt met pure improvisatie. Moeilijk te vatten of het moest in de hersenspinsels zijn van de componisten. Hun nieuwe album 'Musikk!' bevat 6 composities waarmee ze openen met de bijna twaalf minuten durende titeltrack 'Musikk!'.

Een compositie waarin ze een sfeer komen op te roepen van een diepe spirituele jazz met jammerende gitaar- en keyboarddrones, ululate stem en een rammelende percussie. De opening wordt gevolgd door een raar gedeconstrueerd intermezzo van percussie en vrije improvisatie en kan op het eerste zicht frustrerend lijken, maar dit is om door te dringen naar het hart van waar Skadedyr over gaat. Dit terwijl hun eclectische selectie en mix van muziekstijlen uit het verleden, het heden en de toekomst allerlei parallellen en vergelijkingen suggereren.

Oprichters van Skaderyr zijn Anja Lauvdal, Heida Mobeck, Hans Hulbekmo en Lars Ove Fossheim maar laten in hun stukken de nodige vrijheid voor al de andere groepsleden in de vorm van groepscomposities. Er moet ook ten minste iets van Noorwegen zijn in de prevalentie van brassbandinstrumenten, of de luchtige mix en match tussen verschillende muzikale registers, accordeon en slide-gitaar, en clash van hoge en lage culturen. Waar Musikk! Vandaan komt?, het is een interessante plaats.

tracks:

  1. Musikk!
  2. Frampek
  3. Kallet
  4. Festen
  5. Portrett
  6. Hage Om Kvelden