© Rootsville.eu

Soul Return (US)
tiltle: Selftitled
music: Blues - Rock
year: 2018
label: Dixiefrog
release date: march 02, 2018

info artist: Soul Return
Booking: Borderline Blues Agency (David Isaac)

© Rootsville 2018


Soul Return, de naam van deze band zal je misschien al wel links of rechts hebben waargenomen maar hier op onze affiche zijn ze nog haast onbestaande. Onbegrijpelijk wel wanneer je naar de namen van de bezetting gaat kijken. Daar zal nu zonder meer enige verandering in gaan komen want deze 'Soul Return' brengen op 2 maart bij 'Dixiefrog' hun 'selftitled' album uit. Voor meer info en booking moet je bij het 'Bordeline Blues Agency' van David Isaac zijn en haast je want het zal zonder meer een stormloop gaan worden.

Wie zijn deze 'Soul Return' nu? Wel deze band bestaat uit een trio en hier zijn we dan met de namen. Klankbord is niemand minder dan Kellie Rucker die we hier uiteraard kennen van passages op de festivals in het eerste decennium van 2000. (Spotlight Kellie Rucker). Bij 'Soul Return' staat ze garant voor ongepolijste blues en rock samen met haar rauwe vocals en howlin' harp. Aan de drums hebben we Michael Barsimento. Deze Michael is ook afkomstig uit Californië en speelde al met namen als Freddie Hubbard, Chuck E Weiss, Ivan Neville en Billy Preston, om er maar een paar te noemen. Hoe hebben ze mekaar dan gevonden? Daarvoor moeten we bij J.J. Holiday, jawel 'JJ' van de Imperial Crowns.

Het was na het stilvallen van de 'Imperial Crowns' in 2007 dat J.J. Holiday met het idee zat om een vrouwelijk versie van Jimmy Wood in het leven te roepen en zo kwam hij uit bij Kellie Rucker. Al onmiddellijk werd het album ‘In The Meantime’ uitgegeven met als groepsnaam ‘Soul Return’. Deze tijdelijke samenwerking leverde wel knappe nummers op met naast de titelsong ook ‘Life Of Crime’ en ‘Talk To Me’. Heerlijk om luisteren maar helaas was de samenwerking geen lang leven beschoren.

Nu kan je stellen dat mede door David Isaac en Dixiefrog deze 'Soul Return' aan een heropstanding toe is en werd dus ook hun 'In The Meantime' van 2008 in een nieuw jasje gestoken. Het verschil met toen is dat er nu een 'PR' machine komt achter te staan en deze 'Soul Return' dus opnieuw ten tonele doet verschijnen.

Op het album staan 12 tracks die door deze 'Soul Return' samen zijn geschreven en kan je stellen dat het hier een vrouwelijke versie betreft van Jimmy Wood en dat kan je horen op 'You're Leaving Me' als opener. Genoeg materiaal voorhanden dus om er hier een volwaardige plaat van te maken. Een howlin' harp, een rauwe stem, snedige gitaarrifs en een doordringende groove zijn uiteraard de gewenste ingrediënten voor een mix van rauwe blues en rock. Met 'In America' wordt er een ietsje meer rock aan toegevoegd waarna we ons kunnen inleven in 'Kiss Me' waarop de klankkleur van Kellie die van Janis Joplin opgaat.

'Soul Return' is een plaat met genoeg diversiteit van stijlen voorhanden en met 'If These Walls Could Talk' sluiten ze zelfs innig af met een ballad. Te volgen deze zomer ;-) en zeker al op Cognac Blues Passions, wordt vervolgd...and praise the lord.

tracks:

01. You're Leavin' Me
02. In The Meantime
03. Life of Crime
04. Fyl
05. Only Love Canb Save Us Now
06. Va Va Voom
07. In America
08. Kiss Me
09. Throwin' and Fumblin'
10. Had We Not
11. Talk To me
12. If These Walls Could Talk

musicians:

Kellie Rucker: vocals, harmonica
J.J. Holiday: guitars, backing vocals
Michael Barsimento: drums, percussion, backing vocals
Keith Karman: bass
Joe Sublett: saxophone on #02