© Rootsville.eu

Steven Troch Band (B)
tiltle: Rhymes For Mellow Minds
music: Blues
year: 2018
label: Sing My Title
booking: Tony The Human (B) (mail)
promotion: Broere Promotion
release date: march 02, 2018

info artist: Steven Troch

© Rootsville 2018


Voor de nieuwkomers in 'bluesland' was het debuutalbum van Steven Troch in 2016 een welgekomen verademing. Voor de oude ratten was het album 'Nice 'n Greasy' een bevestiging wat we al zoveel jaren wisten. Diegene die de Belgische bluesscène niet links laten liggen buiten het festival seizoen wisten het al een tijdje. Het bejubelde album 'Nice 'n Greasy' uit 2016 zou twee jaar later een opvolger gaan krijgen. Niet zo maar eentje, nee want tijdens de diverse optredens over het ganse land hadden de fans al enkele nummers kunnen aanhoren van deze 'Rhymes For Mellow Minds'. Diegene die op deze optredens present tekenden waren het er dan ook volmondig over eens. 'Rhymes For Mellow Minds' zou nog meer gevarieerder zijn dan zijn opvolger met blues, rhyhtm 'n blues, een vleugje ragtime en een zijsprongetje richting 'Exotic grounds'. Je kan het allemaal horen op Steven Troch zijn tweede album, een voorbeeld van hedendaagse moderne blues waarbij verveling nooit ofte nimmer zal toeslagen. Net als bij de optredens van deze Steven Troch Band weet je na het gebrachte nummers niet wat komen zal. Diversiteit troef!

En net die diversiteit zet de skills van Steven Troch als componist en songwriter nog maar eens in de spotlights. Alle 13 nieuwe originals zijn van de hand van Steven Troch. Zijn band bestaat naast Steven Troch uiteraard ook nog uit zijn vaste begeleiders, 'Little' Steven van der Nat als de uitzonderlijke begaafde stringbender. Een solide ritme sectie waar je op kan bouwen met aan de drums 'King Berik' Heirman en aan de gitaar met de dikke snaren Liesbeth Sprangers. De opnamen gebeurden in het 'Rootshouse' van Patrick Cuyvers aka PC met ook aan de knoppen de tandem Bird Steven en BJ Biesmans wat als gevolg heeft dat beiden wel eens te horen zijn op deze nieuwe plaat. Vereder gastmuzikanten waren ook Bruce James, David Loos en Nicolas Talbot. Het huis van vertrouwen voor uitgave is Tim De Greave's 'Sing My Title'.

Opener van deze nieuwe 'party' plaat is 'The Short End' een nummer waarin good'old rhythm 'n blues weet binnen te sluipen met daarop een heerlijk rifje van 'Little Steve'. We schreven het al van bij de inleiding dat ook net als bij de vorige plaat ook nu weer plaats gemaakt wordt voor excotische ritmes en op 'Bad Taste' gaat het enkel over de slechte smaak van een vrouwelijke dame maar voor de rest is getuigt dit nummer voor alleen maar excellente smaak met een heerlijk zwoel rumba ritme met heel eventjes een knipoog richting '1001 Arabian Nights'.

Als harmonica speler 'tout court' wil je als muzikant je natuurlijk ook uitleven samen met je instrument en op het instrumentale 'Going To Dogabah'. Een nummer waarbij we ook de rock 'n rol years lijken terug te beleven. Heerlijke barrelhouse blues dan met 'Troubled One'. Met 'outlaw' Bird Stevens aan de knoppen gaat Steven Troch met het daaropvolgende 'Long Long Beard' richting country in een nummer dat zonder twijfel voor enige animo zal zorgen op de eerstvolgende concerten, let it grow Steven...hell yeah.

West-Coast dan! 'White Line Express' is zo een typische jump bluesje waar je enkel en alleen vrolijk kan van worden. Een nummer waar blues en jazz elkaar ontmoeten en zonder meer een floorfiller. Alsof we dan jaren terug de tijd in gaan want 'Rabbit Fool Trail' begint als een onvervalste 'work song' alleen hebben de hedendaagse 'spoorwerkers' enkel oog voor het café aan de andere kant van de spoorweg en zullen ze niet kunnen worden voortgestuwd door dit heerlijk footstompin' nummer.

In een mix van NOLA jazz, Western- en vooroorlogse swing krijgen we dan '15 Minutes' allen is het negatieve aan dit nummer dat het veel korter duurt dan 15 minuten want dat zou pas een heerlijk 'zondig' kwartuurtje zijn geweest. Met 'Mister Jones' kunnen we stellen dat we hier Steven Troch ten voeten uit krijgen een bluesje alsof het uit de oude doos lijkt te komen. De saxgrooves met de klemtoon op 'a' komen bij het psychedelische 'Vertigo' uiteraard van JB Biesmans aangestuurd door de rifjes van 'Little Steve' perfect georkestreerd door de chromatische Mississippi saxofoon van Steven.

Met 'Bedroom Eyes' krijgen we een slow maar toch enigszins vrolijk bluesje waar bij dit nummer als een earworm in je kruipt maar ik kan er verdikke niet op komen, but can't get it out of my mind ;-). That's blues! Een beetje 'good feelin' country front porch blues dan met 'Rain Rain' alvorens af te sluiten met 'Walk Away'...hoe zijn ze weg? Replay dan maar op dit schoolvoorbeeld van hedendaagse blues. Let's shuffle on and on, en als je lang genoeg wacht krijg je nog een sublieme outro.

Release party in Kaffee Zapoi te Mechelen op zaterdag 3 maart 2018.

tracks:

01 The Short End
02 Bad Taste
03 Going To Dagobah
04 Troubled One
05 Long Long Beard
06 White Line Express
07 Rabbit Fool Trail
08 15 Minutes
09 Mister Jones
10 Vertigo
11 Bedroom Eyes
12 Rain Rain
13 Walk Away

musicians:

Steven Troch: lead vocals, Hohner harmonicas, mouth harp, mouth bow
Liesbeth Sprangers: electric bass, washboard, vocals
'Little' Steve van der Nat: guitars, vocals
'King Berik' Heirman: drums, percussion, marimba, thunder tube, vocals

additional musicians:

Bruce James: piano & Hammond on #3,13
David Loos: tenor sax on #6,13
Nicolas Talbot: baritone sax on #6,13
JB Biesmans: baritone & tenor sax on #10
Bird Stevens: handclaps& chants on #7