© Rootsville.eu

Various Artists
tiltle: Strange Angels: In Flight With Elmore James
music: blues
year: 2018
label: Sylvan Songs Records
release date: january 26, 2018

© Rootsville 2018


Ter gelegenheid van de 100ste verjaardag van Elmore James werd er bij 'Sylvan Songs Records' het idee geopperd om samen met producer Marco Giovino een 13 nummers tellend album op te nemen ter gelegenheid van deze gebeurtenis. Marco Giovino speelt ook drums bij de groep 'Elmore's Latest Broomdusters'. Deze 'Broomdusters' stonden bekend als de begeleidingsband van Elmore James tijdens zijn carrière.

Deze 'tribute' aan de onvoorwaardelijke 'King of the Slide Guitar' bracht heel wat volk op de been uit aowel de blues wereld als uit andere genres. Zo werkten aan dit album mee namen als Rodney Crowell, Keb' Mo, Bettye LaVette en zelfs 'ridder' Tom Jones werkte als 77 jarige youngster mee aan het album.

Elmore James was 45 toen hij op de vooravond van zijn come-back op 24 mei 1963 overleed aan een hartaanval en werd begraven op het kerkhof van Ebenezer in Mississippi. Zijn manier van spelen op de slide gitaar werd een voorbeeld voor talrijke blues muzikanten en wordt hij ook algemeen aanzien als één van de grondleggers van de 'elektrische blues' in 1939. De opbrengst van dit album met als titel 'Strange Angels: In Flight With Elmore James' gaat integraal naar de organisatie 'Musicares' en de 'Edible Schoolyard NYC'.

Dit album brengt de nummers van deze iconische slide gitarist weerom tot leven en mede door toedoen van enkele opmerkbare muzikanten uit de diverse stijlen beseffen we nogmaals welk een 'legacy' aan nummers deze Elmore James achterliet. De spits wordt afgebeten door Indie soul vocaliste, Elayna Boynton. Op het nummer 'Can’t Stop Loving You' is haar zwoele stem samen met de Carribbean beat een aangenaam begin voor deze tribute. Daarna brengt soul diva Bettye LaVette met 'Person To Person' de blues weer tot leven.

Twee andere opmerkelijke deelnemers zijn ook singer-songwriter Rodney Crowell die op het nummer 'Shake Your Money Maker' deze tribute enige country invloed probeert mee te geven waarna de 77 jarige 'Ridder' Tom Jones zijn bijdrage levert met 'Done Something Wrong'. Warren Haynes is de bandleider van 'Gov't Mule' en sinds een paar jaar ook lid van de 'Allman Brothers Band' neemt daarna het zes minuten durende 'Mean Mistreatin’ Mama' voor zijn rekening.

De Britse zangeres 'Deborah Bonham' brengt op dit album een stevige versie van Robert Johnson's zijn 'Dust My Broom', het nummer waar in feite het voor Elmore James allemaal mee begon. 'It Hurts Me Too' is een ander nummer van de lijst met nummers die tijdens de geschiedenis van de blues een stevige indruk hebben nagelaten en wordt hier op deze 'Strange Angels' gebracht door outlaw country-zanger Jamey Johnson. De country sisters Shelby Lynne Moorer en Allison Moorer nemen de titeltrack 'Strange Angels' voor hun rekening.

Vervolgens krijgen we nog R&B zangeres Mollie Marriott met 'My Bleeding Heart', Addi McDaniel met het nummer 'Dark and Dreary' en singer-songwriter Chuck E. Weiss die in zijn eigen bluesy rock 'n roll stijl 'Hawaiian Boogie' brengt. Het afsluiten van deze tribute aan Elmore James is weggelegd voor de hedendaagse' Broomdusters met het instrumentale 'Bobby's Rock'...

tracks:

01 Can’t Stop Lovin’ You (Elayna Boynton)
02 Person to Person (Bettye LaVette)
03 Shake Your Money Maker (Rodney Crowell)
04 Done Somebody Wrong (Tom Jones)
05 Mean Mistreatin’ Mama (Warren Haynes w/ Billy Gibbons & Mickey Raphael)
06 Dust My Broom (Deborah Bonham)
07 It Hurts Me Too (Jamey Johnson)
08 Strange Angels (Shelby Lynne & Allison Moorer)
09 Look On Yonder Wall (Keb’ Mo’)
10 My Bleeding Heart (Mollie Marriott)
11 Hawaiian Boogie (Chuck E. Weiss)
12 Dark and Dreary (Addi McDaniel)
13 Bobby’s Rock (Elmore’s Latest Broomdusters)

Elmore's Latest Broomdusters:

Rick Holmstrom: guitar
Doug Lancio: slide guitar
Rudy Copeland: Hammond B3
Viktor Krauss: bass
Larry Taylor: bass
Marco Giovino: drums