© Rootsville.eu

Sue Foley (Can)
tiltle: The Ice Queen
music: Blues
year: 2018
label: Dixiefrog (Europe) - Stony Plain Records (North America)
release date: march 02, 2018
info artist: Sue Foley
promotion: Borderline Blues Agency (David Isaac)
distribution: Parsifal

© Rootsville 2018


Blues gitariste en zangeres Sue Foley werd op 29 maart 1968 geboren in Ottowa Ontario (Canada) Ze verbleef haar ganse jeugd in Canada en leerde zichzelf gitaar spelen. Ze werd naar de blues getrokken door het luisteren naar...The Rolling Stones. Op haar 16de speelde ze haar eerste concert en na haar studies richtte ze 'The Sue Foley band' op en trok zo door Canada. Op haar 21ste verhuisde ze naar Austin TX. en bracht voor 'Antone's' het album 'Young Girl Blues' uit. Ze won ook een 'Juno Award' voor haar album 'Love Coming Down' en heeft ook al diverse andere nominaties op zak.

Sinds enige tijd is Sue Foley hard aan haar comeback aan het werken en tekende ze een contract bij Dixiefrog-Stony Plain Records. Haar nieuwe album 'The Ice Queen' zal officieel zijn release kennen op 2 maart maar de single 'The Ice Queen' werd uitgegeven op 19 januari 2018. Met dit nieuw album gaat er ook een nieuwe 'tour' mee gepaard en doet ze ook België aan. Je kan Sue Foley en haar nieuwe album bekijken en horen op donderdag 31 mei 2018 bij Move2Blues in de MOD te Hasselt.

Op het nieuwe album met als producer toetsenist Mike Flanigin vinden we 12 nummers op terug waarvan er 10 originals zijn. Het nummer 'Fool's Gold' schreef ze samen met haar producer en voor 'Send Me To The 'Lectric Chair' gaan de credits naar George Brooks. Aardig wat muzikanten die deelnamen aan de opnamen van deze 'The Ice Queen'. De opmerkelijkste namen op dit nieuwe album zijn zonder meer ZZ Top'er 'Billy Gibbons' en Jimmy Vaughan. Gibbons kan je horen op het nummer 'Fool's Gold' en voor de rock 'n roll partij neemt Jimmy Vaughan 'The Lucky Ones' voor zijn rekening. Jimmy speelt ook nog eens mee op het indrukwekkend bluesje 'If I Have Forsaken You'. Een nummers waarop ook de 'Texas Horns' te horen zijn.

Nog meer Texas invloeden krijgen we bij de Texas shuffle 'The Lucky Ones' maar openen doet ze op de haar gekende wijze met 'Come To me'. Sue Foley was tijdens haar carrière ook ene inspiratie bron voor vele blueschicks en staat ook bekend als de vrouwelijke versie van Clarence 'Gatemouth' Brown. Het hoeft bij Sue Foley niet altijd vrolijk en swingend te zijn en kan dus ook rauw en rockend uit de hoek komen zoals op 'Send me To The 'Lectric Chair'. Met haar single en titeltrack kiest ze voor de 'Tin Pan Alley' kant van de blues.

Vanaf 'Death Of a Dream' tot het afsluitende 'Cannonball Blues' leren we ook de akoestische kant kennen van haar kennen. Mijn favoriete nummer op deze 'The Ice Queen' is de mooie ballad 'Death of a Dream'. CU op 31 maart 2018 bij Move2Blues...

tracks:

01. Come To Me (feat. Charlie Sexton)
02. 81
03. Run
04. The Ice Queen
05. The Lucky Ones (feat. Jimmie Vaughan)
06. Gaslight
07. Fool’s Gold (feat. Billy F. Gibbons)
08. If I have Forsaken You
09. Send me To The ‘Lectric Chair
10. Death Of A Dream
11. The Dance
12. Cannonball Blues

musicians:

Sue Foley: vocal, guitar
Charlie Sexton: vocal, slide on #1
Chris Maresh: Fender bass on #1 upright bass on #6,10
Chris Layton: drums on #1,7
Kyle Thompson: maracas on #1, tambourine on #6
Mike Flanigin: organ on #2,5,6,7,8,9
Johnny Bradley: upright bass on #3,8,9
George Rains: drums on #3,4,8,9
Billy Horton: upright bass on #4
Jimmy Vaughan: vocal, guitar on #5, guitar on #8
Ephraim Owens: trumpet on #6
Elias Haslager: tenor sax on #6
JJ Johnson: drums on #6,10
Billy F Gibbons: vocal, harmonica, guitar on#7
Derek O'Brien: guitar on #9

The Texas Horns on #8

Al Gomez: trumpet
Jimmy Shortell: trumpet
Randy Zimmerman: trombone
Mark 'Kaz' Kazanoff: tenor sax
John Mills: baritone saxofoon and arrangements