© Rootsville.eu

Sugar Queen & The Straight Blues Band (US/B/NL)

tiltle: 340 Blues
year: 2018
label: independent
release date: january 07, 2018

info artist: Sugar Queen
booking: King Bee Music Agency (Rob Koning)

© Rootsville 2018


Ergens in de zomer van 2016 kreeg de wereld op 'you tube' een onwaarschijnlijke sterke versie te horen van 'Ghetto Child'. Zonder ook maar even verder te kijken naar de begeleide info dachten de meesten onder ons dat er over de grote plas een nieuwe diva was opgestaan. Voor een deel was dit ergens wel waar alleen bestond de rest van de band uit Belgskes en een Ollander. Verantwoordelijk daarvoor was ene Michele Denise aka Sugar Queen en bij het nader bekijken van het filmpje daagden er bekende gezichten op. De muziek op deze video greep je dadelijk naar je strot.

Het werd al onmiddellijk een heer en weer geroezemoes om welke band het hier ging. Antwoord: Sugar Queen and the Straight Blues Band. Waar we ze konden gaan bekijken was ook al zo een vraag die door velen werd gesteld, antwoord: nog veel te vroeg want ze waren nog volop een set aan het fine-tunen en toch was de vraag al groot. Het was dus wachten op de fijne neuzen in onze blues scène en kijk op 4 maart 2017 zouden deze 'Sugar Queen and the Straight Blues Band' hier op onze podia hun opwachting maken op de nieuwe versie van 'Meensel Blues', nu 'Hageland Blues & Roots Festival'. Die neus was dus van Rudy Coekelberghs al moesten we zeker ook niet de PR van deze Sugar Queen onderschatten (of was het BR).

Na 'Yellow Blues' begin september te Geel leek het erop of deze nieuwe sensatie plotseling van de radar verdween hier in België. Het hoeft wel gezegd dat die enkele clubs die hier nog resten soms met grote oogkleppen op rondlopen en daarbij zelfs nog stokdoof zijn. Een vast gegeven is wel 'Nooit Sant in Eigen Land' en daar moeten we maar mee leren leven. Verrassend genoeg kreeg ik een paar maand geleden een seintje uit 'Kerkom Texas' en meer bepaald uit de Fandango Studio. Deze 'Sugar Queen and the Straight Blues Band' hadden er hun tenten opgeslagen om hun debuutalbum te gaan inblikken en dus was het vanaf dan wachten op de 'mailman blues'.

Vandaag de dag is dit debuutalbum een feit en met als titel '340 Blues' was ik wel benieuwd welk materiaal ze hadden gekozen voor hun eerste schijf. We waren deze Sugar Queen hier al beginnen vergelijken met een Koko Taylor en dus dachten we wel dat ook Willie Dixon van de partij zou zijn. Ik viel van de ene verbazing in de andere toen ik de 11 nummers bekeek die erop stonden. Geen enkele cover, nada, en dus blijkt deze Sugar Queen ook nog een begenadigd songwriter te zijn. Samen met haar 'Straight Blues Band' schreef ze alle nummers zelf en werkten ze met haar respectievelijke bluesboys aan de muzikale omlijsting. Dus onmiddellijk de CD speler in met die handel.

Let's get this show on the road en dat doen ze al meteen met de krachtige 'Crab Boil Shuffle'. Openen met een sterke Shuffle komt alleen de ambiance al ten goede en dus zitten we meteen in de juiste flow. Met het daaropvolgende 'Give Sugar' zitten we meteen aan de West Coast met een jump bluesje. Daardoor laten deze 'Sugar Queen and the Straight Blues Band' al meteen horen dat ze van alle markten thuis zijn en niet alleen Chicago aan de bak komt. Amper 2 nummers gehoord en de 'fun' kan al niet meer stuk. Ook niet wanneer de band daarna komt aandraven met een heerlijke ballade. Deze 'Wanna Take My Man' kan zich makkelijk nestelen in de 'Tin Pan Alley' scène.

Met de drive van een Lester Butler komt deze zeskoppige formatie dan aandraven met het opwekkende '15 Dollars'. Ook al bestaat deze band nog niet zo lang, het lijkt alsof ze al jaren samenspelen en dit is niet enkel op dit debuutalbum maar 'live' klinken ze ook als een solide geheel. Met 'Hey Guys' zijn ze toe aan hun 2de shuffle en zeg eens eerlijk dit is de blues waarvan we allen zo houden. De 'Straight Blues Band', straith to the point. We waren al bijna vergeten dat deze '340 Blues' werd opgenomen in 'Kerkom Texas' maar daar worden we dadelijk aan herinnerd met het daaropvolgende 'Handfast Love'...slide by Dirk Lekenne en het country smoelschuifje is hier van de hand van Wim Degeest. Daarna maken we terug tijd om weg te dromen in een slowbluesje met als titel 'By The Law' en niet te vergeten de heerlijk gitaarrifjes.

Na 'I Can't Wait' verdiepen ze ons in de funk met daarop de grooves van een chromatische bluesharp ondersteund door de strakke ritme sectie, zonder meer een floorfiller van formaat. Het Americana getinte 'I Miss You' is de onheilspellende melding dat de fun erop zit en geven we toe van I miss already you Sugar Queen. Straffe kost van een straffe madam. Een Amerikaantje, een Hollander en vier Belgen, je kan het haast niet geloven...but it's the damn truth.

photo's Sugar Queen © Rootsville

 

tracks:

01. Crab Boil Shuffle
02. Give Sugar
03. Wanna Take My Man
04. 15 Dollars
05. Hey Guys
06. Handfast Love
07. By The Law
08. Moonshine Bill
09. I Can't Wait
10. Sugar Queen Blues Groove
11. I Miss You

musicians:

Michele Denise aka Sugar Queen: vocals
Andy Aerts: guitar
Jean Raven: guitar
Ronald Burssens: bass
Wim Heirbaut: harmonica
Thierry Stievenart: drums

additional musicians:

Dirk Lekenne: slide guitar on #1,6
Wim Degeest: harmonica on #1,6

recordings & mix: Studio Fandango (Dirk Lekenne)