© Rootsville.eu

The Gloaming (Irl/US)
tiltle: Live at the NCH
music: Folk - Jazz
year: 2018
label: Real World Records
release date: march 02, 2018

info artist: The Gloaming
promotion: Pias (Sjuul Kok)

© Rootsville 2018


Wanneer Ierse folk muzikanten de handen in elkaar slaan met enkele van hun Amerikaanse kompanen moet dit een bijzonder resultaat geven en dit is dan ook zo bij 'The Gloaming'. Met hun laatste twee albums met daarop ‘contemporary Irish music’ wisten Martin Hayes, Dennis Cahill, Iarla O Lionaird, Caoimhin O Raghallaigh en Thomas Bartlett al veel indruk te maken.

Uiteraard is de 'legancy' van de Ierse Folk muziek enorm maar om er dan een frisse draai aan te geven moet je toch van goede huize komen. Met invloeden uit jazz, klassieke kamermuziek en zelfs experimentele rock weten deze 'The Gloaming' folk naar een uitermate hoog niveau te tillen. Hun podia staan dus niet in de klassieke 'Irish pubs' waar er de obligate meezingers worden gespeelt maar eerder in de statige schouwburgen waar je op nummers als het intieme 'The Pelgrim's Song' de spreekwoordelijke speld komt horen te vallen.

Sinds 2012 is bij deze 'The Gloaming' de traditie ontstaan om jaarlijks een concert te geven in de Ierland’s National Concert Hall in Dublin. Op het ogenblik zijn deze 'The Gloaming' zelfs al 17 keer te gast geweest in deze statige 'Music Hall' met telkens het bordje 'Sold Out' aan de deur. Begin maart is het weerom van dat en ter gelegenheid van deze traditie brengen ze op 2 maart 2018 een album uit met als titel 'Live at the NCH'. Op het album kan je zes nummers terugvinden die werden opgenomen in de periode tussen 2016 en 2017. Het sluitstuk van dit album is het meer dan 18 minuten durende 'Fáinleog'. 'Contempory musi'c waarbij je gedachten gaan zwerven in de tijd.

tracks:

01. The Booley House
02. Cucanandy
03. The Sailor's Bonnet
04. The Pilgrim's Song
05. The Rolling Wave
06. Fainleog

musicians:

Martin Hayes
Dennis Cahill
Iarla O Lionaird
Caoimhin O Raghallaigh
Thomas Bartlett