© Rootsville.eu

The Breath (UK)
tiltle: Let The Cards Fall
music: Alt-folk
release date: september 14, 2018
label: Real World
info artist: The Breath
promotion: Pias (Sjuul Kok)


© Rootsville 2018


Ríoghnach Connolly en Stuart McCallum zijn het creatieve hart van The Breath.
En voor hen draait het allemaal om het nummer. Connolly schrijft de enige manier waarop ze weet hoe, een stroom van poëtisch bewustzijn die aanleiding geeft tot eerlijke, persoonlijke, oprechte liedjes die waarschijnlijk betrekking hebben op kinderzomers en de eerste liefde als culturele achtergrond.

Let the Cards Fall is het tweede album van The Breath. Het biedt een voortdurende vernieuwing en, zoals de titel suggereert, een nieuwe bereidheid om los te laten. Al het materiaal is geschreven op twee lokale optredens, drie dagen in Hull, een kelder in Ramsgate en een tuin in Reigate", zegt Stuart, de gitarist / componist. Het was een weloverwogen beslissing. Voor Stuart en Ríoghnach is schrijven spontaan en komen de woorden en muziek snel. Het maakt deel uit van wat hun muziek zo speciaal maakt.

In een mix van Afrikaanse en Celtische ritmes laten de nummers zich soms als ingetogen briliant beschrijven. Niet onmiskenbaar is de diep soulvolle stemintonatie van Ríoghnach Connolly en de originaliteit van een Stuart McCallum. Let the Cards Fall - met pianist John Ellis, bassist Sam Vickery en drummer Luke Flowers - is de opvolger van hun 2016 doorbraakalbum Carry Your Kin. Een betoverende verzameling liedjes die volwassen kunnen worden en ademen.

Op 'Let The Cards Fal'l kozen ze ervoor om de nummers vooraan en centraal te zetten, enkele lagen weg te halen en van 'Carry Your Kin' te bombarderen op zoek naar een zachter, meer organisch gehemelte. Ze kiezen ervoor om snel te werken en dichter bij de creatieve vonk te komen die de kern vormt van hun muziek.

 

  1. Ditty
  2. All That You Have Been
  3. Let The Cards Fall
  4. Let It Calm You Down
  5. Trip The Switch
  6. Untie Me Now
  7. Hide Out
  8. Will You Wait
  9. What You Owe

musicians:

Ríoghnach Connolly
Stuart McCallum
John Ellis
Sam Vickery
Luke Flowers