© Rootsville.eu

The Gravel-Aires (Can)
tiltle: National Avenue
music: Roots
release date: 2018
label: independent
info artist: The Gravel-Aires

© Rootsville 2018


Met als thuisbasis Vancouver Canada brengen 'The Gravel-Aires' met deze 'National Avenue' hun debuutalbum op de markt. Dit duo bestaat uit singer-songwriter Mark Branscombe en Michael Mahoney en zijn bespelen beiden op dit album alle instrumenten.

Mark Branscombe is zowat van alle markten thuis in de music scène. Sinds 1978 is hij tevens de gitarist bij de blues-rock formatie 'Mud Bay' en stond met deze band al samen op het podium met Stevie Ray Vaughn, James Cotton, Albert Collins, James Hunter, Koko Taylor, Long John Baldry alsook met de Canadese blues namen als Jim Byrnes, Big Dave McClean en Colin James.

Ook Michael Hahoney kan terugblikken op een brede interesse wanneer het muziek aanbelangt. Van Bluegrass over Outlaw country, Delta blues, rock 'n roll tot punk-rock. Naast de muziek is Mike ook een abstract kunstenaar en gaat zijn voorkeur uit naar het lezen van historische werken.

In 2016 kwamen Mark Branscombe en Mike Mahoney samen om enkele nummers te spelen die waren ontsproten uit het brein van Mark en zo ontstond dan deze 'The Gravel-Aires'. Het uiteindelijke resultaat werd een debuutalbum met daarop liefst 14 nummers. Het album is een mix van stijlen met daarop alt-country, rock, blues en folk. Een album dat zich lekker laat beluisteren.

In een zweem van alt-country en bluegrass openen deze twee outlaws op dit album met 'Last Time'. Het daaropvolgende 'Pretty Good Day' begint eerder met een oriental geïnspireerde intro maar evolueert dan in een nummer dat zich vereenzelvigd met de sound van deze 'The Gravel-Aires'. 'How Much Rain' is een weemoedige ballad waarbij de mandoline van Michael Mahoney en de klankkleur van Mark Branscombe zich in prefecte harmonie komen te ontplooien. Ook 'Man Alive' kan zich nestelen tussen vele Americana nummers die het beluisteren meer dan waard zijn.

Easy listening music met als schoolvoorbeeld titeltrack 'National Avenue', het meer dan aardige 'Help Me Hannah' en 'California maken dat dit album nooit gaat vervelen. Mooi en uitnodigend is ook 'Blue Star Motel', en ook al is Mark's stemintonatie niet altijd toonvast toch laat deze 'National Avenue' niets aan de verbeelding over, puur en ontwapenend. Richting einde van het album komen beiden aanzetten met het 'All Good Things' en maakt de vrolijkheid van dit nummer zich van je meester. Met het afsluitende 'Sun is Fallin' krijgen we nog een footstompin' bluesje als toemaatje.

tracks:

01: Last Time
02: Pretty Good Day
03: Oh My Dear
04: How Much Rain
05: Man Alive
06: National Avenue
07: Help Me Hannah
08: California
09: Blue Star Motel
10: Bonnie & Clyde
11: Piece of Me
12: All Good Things
13: People Talkin'
14: Sun Is Fallin'

musicians:

Mark Branscombe: acoustic & electric guitars, harmonica, vocals
Michael Mahoney: acoustic guitar, dobro, mandolin, 6 & 12 string electric guitars