© Rootsville.eu

The Hot Club of San Francisco (Aus)
tiltle: 30 Years
music: Hot Jazz
release date: 2018
label: Azica
info artist: The Hot Club of San Francisco

© Rootsville 2018


Overal ter wereld kan je wel ergens de klanken van Jazz Manouche horen, en dit zelfs tot in Amerika toe. Het is in Californië dat deze "The Hot Club of San Francisco" al 30 jaar actief zijn en dat besloten ze te vieren met het album "30 Years". Iets waar we toch wat fier mogen op zijn want de schepper van deze stijl is de in België geboren sinti-gitarist Django Reinhardt.

Samen met violist Stéphane Grapelli vormde hij het wereldberoemde ensemble "Quintette du Hot Club de France". Hun repertoire bestond destijds uit Amerikaanse swingnummers maar zonder meer ook uit de nummers van Django zelve zoals het op dit album gespeelde Nuage, hier omgedoopt tot "Theme From Gypsyland". Ook bij deze "The Hot Club of San Francisco" bestaat het ritme gedeelte uit twee gitaren en een contrabas. De bezetting van een "Hot Jazz" ensemble is zeer karakteristiek voor deze stijl en bestaat enkel uit snaarinstrumenten. De rol van de ritme sectie bestaat dus uit voornamelijk twee ritmegitaristen.

Het talentvolle ensemble bestaat uit Paul "Pazzo" Mehling op gitaar, Jordan Samuels op gitaar, Isabelle Fontaine op gitaar en zang, Evan Price op viool en Sam Rocha op bas. Dit 13-track album is bevat composities waaronder werk van Reinhardt, een origineel van Price, en deuntjes van Cole Porter en John Lennon en Paul McCartney.

Openen doen ze met "Round Midnight" waarna ze "Il Love Paris" van Cole Porter in een gypsy jasje komen te steken. Na een Engelse wals met "La Gitane" maakten ze een geheel nieuw arrangement op "Nuage" van Django Reinhardt. Nummers als "Choros", "Vendredi 13" en "Claire de Lune" komen je onder te dompelen in die bijzonder sfeer die deze "Hot Club" komen te creëren die zo eigen is aan de overbekende zigeunerjazz. Afsluiten doen ze met hun versie van "Milord" van George Moustaki en Margueritte Monnot en zo vertoeven we ergens op Montmartre...

tracks:

01. Round Midnight
02. I Love Paris
03. La Gitane
04. Theme From Gypsyland (Nuage)
05. Jonesin'
06. Alle Prese Con Una Verde Milonga
07. Messe/Improvisation
08. Choros
09. Vendredi 13
10. Claire de Lune
11. Because
12. If I Needed Someone
13. Milord

musicians:

Paul "Pazzo" Mehling: solo guitar, leader
Evan "Zeppo" Price: violin, viola, acoustic theramin, bagpipes, quality control
Jordan Samuels: rhythm guitar,
Isabelle Fontaine: rhythm guitar, vocals, washboard and french stuff
Sam "Wolfie" Rocha: string bass, tuba, vocals, cornet