© Rootsville.eu

The House Jumpers (US)
tiltle: Foolin' Around
music: Jump Blues - West Coast Blues
year: 2018
label: House Rent Records
info artist: The House Jumpers

© Rootsville 2018

 

Door het grote aanbod van blues heden ten dage zouden we nog een van de meest aanstekelijk ritmes in deze tak van de muziek gaan vergeten en dat is de jump en West Coast Blues zoals we deze kennen van namen als Junior Watson, een Johnny Otis of een Rod Piazza. Deze 'The House Jumpers' zijn voor mij nog een onbeschreven blad en bestaan uit zangeres Ann Hunt, Marvin Hunt Steve “Chicken Fingers” Montgomery, Chris Millspaugh en Josh Conner. Ze hebben de onuitgesproken gave om blues te brengen waarbij spontaan je de stoelen aan de kant gaat schuiven en je voeten in beweging komt te zetten.

Met als opener 'Been Fooling Around' kiezen ze meteen voor een klassieker uit New Orleans met daarop de chromatische harp van Chris Millspaugh. De ritme sectie bestaande uit Steve “Chicken Fingers” Montgomery en drummer Josh Conner vormen een solide basis om jump bluesje als 'I'll Always Love You' goed tot zijn recht te laten komen. De basis van deze blues van 'The House Jumpers' ligt uiteraard in muziek van een Willie Dixon, een Fats Domino of een Bo Diddley zoals het footstompin' Diddley rifje op 'Protect The Root'.

Met 'El Matador' wordt er de nodige dosis rock 'n roll in het album gestoken en krijgen we een aanstekelijk rifje te horen waarna we met 'Accordion' het feestje pas echt op gang komen te trappen in een licht Tex-Mex sfeertje. Op de prachtige ballad 'The Moon Made Me Cry' komen de vocale kwaliteiten van Ann Hunt pas echt tot hun recht, als een echte highschool kitty. 'Tick Tock' is dan weer een onvervalste rauwe boogie tune en met 'Woke Up This Morning' zullen de liefhebbers van rumba bluesjes op de eerste rij gaan staan. Alsof gospel aan de Wesyt Coast is ontstaan sluiten ze in alle glorie af met 'Hallelujah'...

tracks:

01. Been Fooling Around
02. I'll Always Love You
03. Protect The Root
04. El Matador
05. Accordion
06. Drink A Little Wine
07. The Moon Made Me Cry
08. Nosey Neighbors
09. Tick Tock
10. Woke Up This Morning
11. Lookie Here
12. Hallelujah

musicians:

Ann Hunt: vocals
Marvin Hunt: guitar
Steve “Chicken Fingers” Montgomery: upright & electric Bass
Chris Millspaugh: harmonica
Josh Conner: drums

special guest:

Barry 'Washboard' Barnes