© Rootsville.eu

The James Hunter Six (UK)
tiltle: Whatever It Takes
music: Rhythm 'n Blues, Soul
year: 2018
label: Daptone Recordings
release date: february 02, 2018

info artist: James Hunter

© Rootsville 2018


Het begon voor de in Essex geboren James Hunter allemaal toen hij in 1986 het album 'Cry Wilf!' uitbracht met zijn groep 'Howlin' Wilf and the Vee-Jays'. Er was een tijd dat we James Hunter ook in onze contreien konden beluisteren maar dit is dan weer een eeuwigheid geleden. De soulvolle stem van James Hunter ontsnapte destijds ook niet aan het oor van Van Morrison en hij speelde zelfs mee op zijn allereerste solo album 'Believe What I Say' dat in 1996 werd uitgegeven bij Ace Records. In 2006 kreeg James Hunter dan een wereldwijde erkenning met zijn album 'People Gonna Talk'.

Het was tijdens die periode dat ik James Hunter een eerste keer 'live' kon bewonderen als was het toen zeker en vast niet zijn allerbeste optreden ooit. De laatste keer dat ik van deze James Hunter kon genieten dateert dan weer van 2009 toen hij tijdens de 'Ouverture Jarnac' de 16de editie van 'Cognac Blues Passions' kwam te openen. Een editie toen ook met B. B. King, Susan Tedeschi, Ryan Shaw, Darrel Nullisch, Charlie Winston, Dwayne Dopsie, Cedric Brunside, Walter 'Wolfman' Washington, Raphael Saadiq, Jackie Payne en Steve Edmenson e.v.a.. Een festival dat destijds nog de moeite loonde om een weekje naar Frankrijk af te reizen alvorens het commerciele er zich begon te roeren en de blues op de achtergrond begon te komen.

Of je nu van de sound van James Hunter houdt of niet feit is wel dat zijn eigen gemaakte sound van rhythm 'n blues en soul met soms Caribense achtergronden zeer aanstekelijk werkt. Een sound waardoor ik deze James Hunter ben gaan volgen en dus ook met veel liefde zijn nieuwe album 'Whatever It Takes' in de CD speler doet belanden.

Op dit alweer James Hunter zijn zesde album onder eigen naam vinden we 10 nummer terug die de verheerlijking van zijn sound ten best geven. 10 even dansbare nummers met soms een knipoog naar de soul van Sam Cooke zoals op titeltrack 'Whatever It Takes'. Sommigen zullen beweren dat de nummers op elkaar lijken en misschien is dat zo maar de joy of soul dancing doet dit allemaal vergeten.

Het funky 'I Got Eyes' is hier op dit album misschien dan wel het buitenbeentje maar vanaf 'MM-Hmm' is het dan weer genieten van James Hunter's aanstekelijke sound. Door zijn succes in de US is het nog moeilijk om hier in Europa nog te kunnen gaan kijken naar James Hunter ook al volgt er een korte Europese tour in het zog van dit album al vallen de lage Landen weerom uit de boot. Dus wordt het hier behelpen op dit album met nummers als 'It Was Gonna Be You', 'Slow Her' of de bluesy en soul grooves op het instrumentale 'Blisters'. Awesome!

tracks:

01. I Don’t Wanna Be Without You
02. Whatever It Takes
03. I Got Eyes
04. MM-Hmm
05. Blisters
06. I Should’ve Spoke Up
07. Show Her
08. Don’t Let Pride Take You For A Ride
09. How Long
10. It Was Gonna Be You

musicians:

James Hunter: guitar, vocals
Jonathan Lee: drums
Lee Badau: baritone sax
Damian Hand: tenor sax
Andrew Kingslow: keys, piano, percussion
Jason Wilson: bass