© Rootsville.eu

The Proven Ones (US)
tiltle: Wild Again
music: blues
release date: may 21, 2018
label: Roseleaf Records
promotion: Frank Roszak Radio Promotions (US)
info artist: The Proven Ones

© Rootsville 2018


Met een bezetting van namen die gezamenlijk al zovele jaren en honderden albums ervaring hebben krijg je meteen een 'supergroep', en zo mogen deze 'The Proven Ones' dan ook bestempeld worden. Dit all-star ensemble bestaat uit de Boston legende Brian Templeton. Al even legendarisch is de gitarist Kid Ramos, die recent zelf nog het album 'Old School' uitbracht (album report). Verder hebben we nog de 'wizard on the keys', Anthony Geraci en de wonderbaarlijke ritme sectie met bassist Willie J. Campbell en drummer Jimi Bott. Voeg daarbij nog de uit Portland afkomstige 'The Indigo Horns' en je krijgt een bezetting om 'U' tegen te zeggen. Al deze muzikanten speelden ooit bij groepen als The Fabulous Thunderbirds, Ronnie Earl and the Broadcasters, The Radio Kings, The James Harman Band, Rod Piazza and the Mighty Flyers, The Mannish Boys, and Sugar Ray and the Bluetones en hebben allen al vele nominaties op zak, een lijst te lang om op te gaan noemen.

Deze onwaarschijnlijke line-up heeft recent (21 mei 2018) het album 'Wild Again' onder de gemeenschappelijke noemer 'The Proven Ones' uitgebracht en is het niet meer dan logisch dat we dit 10 nummers tellende album uiterst gefocust in de CD speler doen belanden of deze klasbakken zich weer maar eens zullen bewijzen.

Openen wordt het album gedaan als volwaardige all-stars met het rockende 'Cheap Thrills', een nummer geschreven door drummer Jim Bott. Meteen hoor je ook dat hier duidelijk een sterk collectief aan het werk is. Ook fijn om Brian Templeton nog eens bezig te horen. Zeker ook hier op het soulvolle 'Don't Leave Me This Way' van de hand van Dave Bartholomew en Antoine Domino aka Fats Domino.


photo Brian Templeton © Freddie (Rootsville)

Vervolgens is er het slowbluesje 'If You Be Me Baby' en daarmee bevinden we ons in de Peter Green era, een nummer met de duidelijke signature van een Kid Ramos op de six-strings. Ieder lid van deze 'The Proven Ones' gaan bewieroken is haast onmogelijk want dan zou het hier bijna over een biografie gaan. Meer uptempo is 'Why Baby Why' van toetsenist Anthony Geraci en ook hierop zijn de 'Indigo Horns' een meerwaarde.

De titeltrack 'Wils Again' is tot stand gekomen door een samenwerking tussen Berkery, Bott, Campbell, Ramos. en D.Berkery en toont aan dat de heren het ruigere en stevigere werk niet schuwen. Rockers pur sang dus. Afsluiten doen deze 'all stars' met een heerlijke versie van Lennon & McCartney hun ' Don't Let Me Down'...this is magic!

tracks:

01 Cheap Thrills
02 City Dump
03 Don't Leave Me This Way
04 If You Be Me Baby
05 Why Baby Why
06 Roas of Love
07 Right Track
08 Wild Again
09 Loan Me A Dime
10 Don't Let Me Down (Proven Fugue In E Major)

musicians:

Willie J. Campbell: Bass
Jimi Bott: Drums and percussion
Kid Ramos: Guitars
Anthony Geraci: Piano and Hammond organ
Brian Templeton: vocals

The Indigo Horns (Portland)

Joe McCarthy: Horn arrangements and trumpet
Renato Coranto: Tenor sax
Robert Crowell: Baritone sax
Chris Mercer: Tenor sax track #7