© Rootsville.eu

The Ragtime Rumours (NL)
tiltle: Rag 'n Roll
music: Roots - Ragtime - Gyspy jazz - Blues
release date: october 19, 2018
label: Ruf Records
info artist: The Ragtime Rumours
booking Benelux : bookings@muzink.nl

© Rootsville 2018


Je hebt zo van die momenten dat je een groep leert kennen waarbij je onmiddellijk zegt, yep dit is het. De verfrissende sound als die van deze 'The Ragtime Rumours' kreeg ik een eerste keer te horen op de 'Southern Blues Night' in Heerlen van 2016. Nog net niet bekomen van het muzikaal orgasme toen kon ik ze een maandje later terug op het netvlies vastleggen tijdens het 'KTBA' festival te Vlierden, en dit onder het mum van hun debuut EP 'Ain't Nobody' die ze zouden gaan uitbrengen (album report).

Uiteraard was ik geen uitzondering die de talenten van deze bende met accent verleggende melodieën kwam op te merken. Bij onze bovenburen waren ze de oorzaak dat het stilaan begon te borrelen om hun bruisende gyspsy gerelateerde jazz muziek meer en meer in de spotlights te gaan zetten. Met de 'BRUL Contest' (Blues en Roots muziek Uit Limburg) in 2015 was het al de eerste keer bingo voor deze 'The Ragtime Rumours'. Een prijs die ze uiteraard konden verzilveren door in 2016 op het podium te staan op de 'Southern Blues Night'. Later op een herfstdag in oktober 2017 schreven ze met het grootste gemak de 'Dutch Blues Challenge' op hun naam en brachten ze ook een EP'ke met als titel 'Love & Lust' uit. Zo iets als de 'DBC' winnen schept uiteraard verplichtingen en zo trokken ze dit jaar richting het plaatsje Hell in Noorwegen voor deelname aan grote broer de 'European Blues Challenge'. Weet je wat?, ook de Europese jury ging door de knieën voor deze Nederlandse sensatie. What's next...de ultieme 'International Blues Challenge' te Memphis?

Sinds het ontstaan van de band heeft naast het gehoor van de met sexy klankleur gezegende Tom Janssen ook het oog meer aandacht gekregen. Zo kwam de bevallige en op de eerste plaats zeer begaafde multi-instrumentaliste Niki van der Schuren deze 'Ragtime Rumours' versterken, sorry guys en voor die van #MeToo, dit is geschreven met het volste respect ;-). Daarnaast bestaan deze 'Ragtime Rumours' ook nog uit de al even getalenteerde en charismatische Thimo Geijzen en de man die meetstal verscholen zit achter zijn enorm bass drum, Sjaak Korsten. Na Nederland en Noorwegen kan uiteraard ook België niet achterwegen blijven en zo palmden ze met uiterst gemak dit jaar ook 'Blues Peer' en 'Swing Wespelaar' in. Als winnaar van de 'EBC' heb je, alle logica volgend, ook een streepje voor bij Thomas Ruf van 'Ruf Records' en verschijnt er bij dit label op 19 oktober hun eerste volwaardige full CD 'Rag 'n Roll', waaruit het volgende verslag.

Op het album vinden we 12 nummers originals op terug. Van deze 12 tracks zijn 11 ervan het gevolg van het brainstormen van deze 4 Ragtimers. Enkel voor de Amerikaanse folk traditional 'Wayfaring Stranger' gingen ze te leen en zo komen ze in het illustere rijtje te staan van namen als Johnny Cash, Joan Baez en Bill Monroe om er maar een paar op te noemen in een ellenlange lijst.

Onder luid tromgeroffel door Sjaak Korsten openen ze deze 'Rag 'n Roll' in hun typische ragtime stijl met het swingende 'Way Too Smart'. Een nummer met een knipoog richting Western Swing. Uiteraard zijn deze 'Ragtime Rumours' slim genoeg om niet over één nacht ijs te gaan en tekenen ze met 'Faker' enigszins ook voor een Hokum bluesje. Op 'Turn Every Dollar ' kan Tom zichzelf voorstellen als een cheap cheap cheapfucker, een gegeven welk hij misschien heeft meegekregen door de spreekwoordelijke quote in de geschiedenis over zijn landgenoten. Misschien, maar toch een meer dan swingende voorzetter van deze 'Rag 'n Roll'.

Dat 'Captain Hook' niet zomaar een spinsel is uit onze historsche verhalen blijkt met 'Hookman'. Volgens het storytellend country bluesje van deze 'The Ragtime Rumours' zou deze eenarmige man geleefd hebben aan de 'Schelkusbeek' en die is dan weer te vinden in de omgeving van het plaatsje Reuver. Bangmakerij voor onze kinderen of niet het blijft wel een onderhoudend en grappig nummer om luisteren. Met enige verwantheid met NOLA jazz brengen ze vervolgens 'Stop That Train', en daarbij hoeven ze lang nog niet te gaan. Een nummer waarop Thimo Geijzen zijn kunstjes laat horen op een heerlijke buffetpiano.

Ook al zijn we al lang overtuigd van de heerlijke stemintonatie van Tom Janssen, toch vonden we het ook bijzonder leuk wanneer Niki van der Schuren haar aangename stem laat horen op het jazzy 'Holly Woedend'. Een nummer waarop ze haar dwarsfluit op een klassieke toon laat horen, wij zouden zeggen, verandering van spijs doet eten. Daar waar nummers als 'Everywhere I Go' en 'The Cigar' in het verlengde liggen van deze 'Rag 'n Roll' kiezen ze met 'Humanity ' resoluut voor de blues. En stond er nu ook niet een zekere Tom Waits op de lijst van gastmuzikanten?

Na het klein beetje sinistere 'Mister Coqburn', een onderhoudend en tussen de regels ook opzwepend rootsnummer, krijgen we dan die ene traditional. Hun arrangement op ' Wayfaring Stranger' brengt Niki dan terug aan het woord op deze filmische versie van het nummer ontaardend in eentje waarbij stilzitten uit de boze is. Afsluiten doe ze met een monotone intro op 'Rag-Blues Song', waarna ze ons terug richting Bourbon Street trachten te brengen.

Op hun eerste volwaardig album mogen deze 'Ragtime Rumours' best wel trots zijn. Met hun aanstekelijke en frisse inbreng van hun ragtime sound staan ze aan de vooravond wat nog een weergaloos succes zou kunnen gaan worden, of de programmeurs van onze festivals en clubs zouden op slag potdoof zijn geworden. Knap gasten...en Niki :-)

photo's © Rootsville

 

tracks:

01 Way Too Smart
02 Turn Every Dollar
03 Faker
04 Hookman
05 Stop That Train
06 Holly Woedend
07 Everywhere I Go
08 The Cigar
09 Humanity
10 Mister Coqburn
11 Wayfaring Stranger
12 Rag-Blues Song

musicians:

Tom Janssen: vocals, acoustic guitar, slide, banjo
Thimo Geijzen: electric guitar, gyspsy guitar, upright bass, accordion, piano, vocals
Niki van der Schuren: upright bass, baritone sax, flute, vocals
Sjaak Korsten: drums, washboard, vocals

additional musicians:

David Ashcroft: voice on #1
Willem Veldman: blues harp on #4
Jeroen Verberne: trombone on #5, 12
Luc Janssens: trumpet on #12
Wim Meusen, Reno Jaminysharif, Lisa Tonnaer, Jos Loonen, Tineke Verstegen: choir on #2, 7