© Rootsville.eu

The Reverend Shawn Amos (US)
tiltle: Breaks it Down
music: gospel - soul - blues
year: 2018
release date: february 16, 2018

label: Continental Record Services (CRS)

info artist: The Reverend Shawn Amos

© Rootsville 2018


Net als Janiva Magness staat ook soul en blueszanger Shawn Ellis Amos aka The Reverend Shawn Amos zijn nieuwe album in het teken van 'freedom', en meer bepaald de vrijheid die werden aangehaald in nummers geheel in de geest van onder meer Dr. Martin Luther King. Een album dat werd opgenomen in de 'Fame Studios' en de 'Royal Studios' in Memphis.

Wanneer iemand die zich professioneel niet hoeft te vervelen doordat hij naast producer ook tal van andere bezigheden heeft, zich ook nog als een talentvolle songwriter en uitstekend performer kan profileren kan je daar alleen maar uit besluiten dat datgene hij doet op muzikaal gebied ook van een hoog allooi is. En onder die noemer kunnen we het uitstekende nieuwe album van Shawn Amos dan ook catalogiseren.

Al meteen in de juiste sfeer opent 'The Reverend' hier met het country bluesje 'Moved', een nummer waarbij hij al dadelijk blues en gospel in elkaar laat vloeien. Een nummer dat je ook kan vergelijken met het werk van een Eric Bibb. Catchy met soulvolle grooves krijgen we daarna '2017', een nummer dat het beeld van de soul van onder meer Pops en Mavis Staples, met ook een vleugje Prince in verwerkt. Heerlijk nummer.

Een buitenbeentje in het 9-nummers tellende album 'Breaks It Down' is misschien wel Bowie's zijn 'The Jean Genie'. Misschien een ode van het ene genie aan het andere. Vervolgens krijgen we in een 'a capella' versie de talkin' prayer 'Uncle Tom’s Prayer'. Een nummer waarbij hij de juiste geest van Gospel weet op te roepen. Op het daaropvolgende 'Does My Life Matter' met een tekst van Bukka White wordt het rassenprobleem terug in een hedendaags daglicht gesteld. Ook met het handclappin' 'We’ve Got To Come Together' wordt in funky stijl opgeroepen tot het leven in één wereld.

Mijn favoriete nummer op het album is zonder twijfel Nick's Lowe zijn '(What’s So Funny About) Peace, Love and Understanding' en een perfect afsluiten van een album waarop weerom opgeroepen wordt tot verdraagzaamheid. Een album dat door Shawn Amos werd uitgebracht na een ietwat moeilijkere periode in zijn leven.

tracks:

01. Moved
02. 2017
03. Hold Hands
04. The Jean Genie
05. Uncle Tom’s Prayer
06. Does My Life Matter
07. We’ve Got To Come Together
08. Ain’t Gonna Name Names
09. (What’s So Funny About) Peace, Love and Understanding

musicians:

The Reverend Shawn Amos: vocals, harmonica
guitar: Chris 'doctor' Roberts, Michael Tales, James Saez
bass: Leroy Hodges, Larry Taylor, Hannah Dexter, Alex Al
drums: Steve Potts, Mike Smirnoff, Rodd Bland, James Saez, Steve Jordan
keys: Charles Hodges, Peter Adams
backing vox: Kenya Hathaway, Sharlotte Gibson, Harold Thomas, Robert Wright, Lester Lands,
Bill Pitman, Phileman Young, Hannah Dexter, Chris 'doctor' Roberts
horns: Vikram Devasthali, Joe Santa-Maria