© Rootsville.eu

The Space Age Travellers (NL)
tiltle: @ Ventures in the Shadows
music: instrumental surf, r 'n r, manouche
release: november 9, 2018
label: CRS
promotion: Hans Broere Promotion
info artist: The Space Age Travellers

© Rootsville 2018


"The Space Age Travellers" zijn de nieuwe muzikale spinsels van de Nederlandse singer-songwriter, gitarist en producer BJ Baartmans, dit samen met Gerco Aerts op basgitaar en Sjoerd van Bommel aan de drums. Met hun debuutalbum "@ Ventures in the Shadows" neemt dit trio ons mee terug naar de periode van de instrumentale groepen als "The Ventures" en "The Shadows", de rock 'n roll van een Duane Eddie, een jazzy toets met herinneringen aan een Django Reinhardt en de aanstekelijke surfmuziek van Dick Dale.

Recht uit de "pipeline" komt dit meesterstukje met daarop 15 instrumentale nummers die ons helpen wegdromen naar de soms toch heerlijke periodes van toen. Nummers die raakpunten hebben met verschillende stromingen uit de muziek geschiedenis. Misschien op het eerste gezicht niets wonderbaarlijks ware het niet dat alle nummers uit de hedendaagse pen van BJ Baartmans kwamen te vloeien. In de gouden era van de sixties was een hit maken wel iets als a piece of cake maar allicht dit in onze hectische tijd het wel een ietsje anders. Toch zouden na beluisteren van deze "@ Ventures in the Shadows" deze nummers in het verleden allemaal de charts hebben kunnen bestormen, en dat is zoals we het hier in België durven stellen, straffe kost.

Bart-Jan Baartmans aka BJ Baartmans heeft niet al teveel introductie nodig. Hij verdiende zijn muzikale sporen al in de "New Wave" periode langs de "Rockabilly scène" tot aan de "Nederpop". Dus met voorsprong kan je stellen dat deze ervaringen hem het recht geven om dergelijk meesterstukje uit te brengen., dit bijgestaan door de uitstekende ritme sectie met daarin Gerco Aerts en Sjoerd van Bommel.

Surf is the word bij het aanhoren van opener "Phoneline" in het met twang gevulde rifjes in de hoop de ultieme Big Wave te kunnen bedwingen. Destijds waren de nummers uit die periode niet al te lang of het moest een iconisch nummer gaan worden dat de gehele kant van een "LP" zou gaan in beslag nemen. Zo zou "Billy Minor" niet thuis horen als een geheel vullende A-side en komen we daarna met "Los Dedos" terecht in de rock 'n roll periode van gitaristen als Bob Bogle en Don Wilson.

Op "Pay My Dues" nemen BJ & Co ons terug naar de periode dat fingerpickin' nog als ware kunst werd beschouwd, een swingend nummer met een jazzy toets à la Django. Moesten we niet kunnen aflezen dat de opnamen voor dit album gebeurden in de "Studio Wild Verband" te Boxmeer zouden we er al ons geld op verwedden dat "Havana Blue" als nieuwe filmtrack van een spaghettiwestern ergens onder de loden zon in een Mexicaanse cantina werd ingeblikt.

Nummers als "The Sixth Dance" doen ons weg mijmeren naar de periode van de onweerstaanbare "Hellecasters" van Will Ray, John Jorgenson en Jerry Donahue, daar waar we met "347 Street Scene" als op een second wave moeten terugdenken aan een Dick Dale. Het hoeft gezegd dat jazzy nummers als "Mingus Desert" veel, maar dan ook veel, meer toegankelijker zijn dan sommige "free jazz" exploten. Met grote waarschijnlijk is de inspiratie voor dit nummer ontsproten met de fluwelen streling op de dikke snaren van een Charles Mignus in het achterhoofd.

Een streepje rockabilly met jazzy ondertoon dan op "Poppa Bebop" of is het een staaltje Bebop met een rockabilly toets? Moest Quentin Tarantino nog aan een sequel aan het werken zijn voor zijn "Pulp Fiction" dat hij dan met deze "Space Age Rumble" maar eerst eens komt aankloppen bij BJ Baartmans & The Wraymen. A rumble in the jungle...Met de titeltrack "Adventures in the Shadows" en het afsluitende "Theme from the Baritones", en in wezen met dit ganse album, zijn we even terug geweest naar de golden era van de instrumentale muziek, waarvoor dank aan deze "The Space Age Travellers".

tracks:

01. Phoneline
02. Billy Minor
03. Los Dedos
04. Pay My Dues
05. Havana Blue
06. Costa California
07. The Sixth Dance
08. Go Gaddum
09. Mingus Desert
10. Rollercoaster
11. Poppa Bebop
12. 347 Street Scene
13. Space Age Rumble
14. Adventures In The Shadows
15. Theme from the Baritones

musicians:

BJ Baartmans: guitars
Gerco Aerts: bass
Sjoerd van Bommel: drums