© Rootsville.eu

The Vamps (US)
tiltle: Premier Soul-Jazz
music: Soul jazz
year: 2018
label: DK Records

info artist: The Vamps

© Rootsville 2018


Met deze 'The Vamps' bevinden we ons in geen geval in de Britste popscène maar bij de veel meer muzikale onderlegde soul-jazz band uit Jackson Mississippi. Soul-Jazz is een strekking uit de jazz waarbij blues, soul en rhythm 'n blues worden verenigd. Naast blazers is een Hammond één van de veel voorkomende instrumenten. Soul-Jazz wordt ook vaak geassocieerd met 'Hard Bop'. Bekende saxofonisten in 'Soul Jazz' zijn onder meer Cannonball Adderley en Lou Donaldson. Ook Horace Silver, Art Blakey, Milt Jackson en Earl Bostic behoren tot deze strekking in de muziek. 'The Crusaders' waren ook een toonbeeld voor het samenbrengen van soul en jazz.

Wanneer we het Hammond organ onder de loep nemen komen we natuurlijk uit bij namen als Jimmy Smith, Bill Doggett, Lonnie Smith, Shirley Scott en uiteraard brother Jack McDuff. Bekende hit genoteerde nummers waren onder meer Herbie Hancock zijn 'Cantaloupe Island' uit 1964, een numemr dat in 1993 een nieuw leven kreeg door de versie van 'US3'. UIteraard kent iedereen ook 'Mercy Mercy Mercy' van Adderley en 'The In Crowd' uit 1965 van Ramsey Lewis.

Deze 'The Vamps' hebben met deze 'Premier Soul-Jazz' een uitstekend album uitgebracht dat zo aanstekelijk doorheen de 11 nummers surft en dit op een gesofisticeerde manier. Het is een samenbrengen van de blues van BB King met de soul van Stax en met invloeden van Latin, Deep Funk, Bebop, Nola en Memphis Soul.

Openen doen ze bijzonder soulvol met 'It's All Good' en met deze titel kan je zowat het ganse album samenvatten. Van het Latin Jazz gespeende 'Samba 64' over het funky 'Brown Bag' tot het uit de blues geïnspireerde 'Barry's Blues' over het dan weer zeer jazzy 'Mid-Riff'. Het zijn allemaal pareltjes van instrumentale Soul-Jazz waarbij de titel 'Premier' zeker en vast op zijn plaats is, instrumentaal uitgezonderd het afsluitende 'Talkin' To Myself. Like it and I'm not Talkin' to Myself.

tracks:

01 It’s All Good
02 Samba 64
03 Brown Bag
04 Theme For A Dream
05 Out Of My Head
06 Barry’s Blues
07 4-30 Warm-Up
08 Mid-Riff
09 Five-O
10 Waggin’ The Dragon
11 Talkin’ To Myself

musicians:

Terry Mille: trumpet & vocals
Kevin Lewis: alto saxophone
Booker Walker: tenor saxophone
Barry Leach: guitar & vocals
Bob Pieczyk: bass, keys & vocals
Adib Sabir: percussion & vocals
Denny Burkes: drums