© Rootsville.eu

The War and Treaty (US)
tiltle: Healing Tide
music: Blues - Soul
release date: 2018
info artist: The War and Treaty

© Rootsville 2018


Deze 'Healing and Treaty' is de eerste full CD van het echtpaar Tanya Blount en Michael Trotter die als artiestennaam hebben gekozen voor 'The War and Treaty'. Michael en Tanya Trotter legden duidelijk verschillende paden af om uiteindelijke 'The War and Treaty' te worden. Vorig jaar brachten ze reeds een EP uit met als titel 'Down The River'.

Nadat ze een talentenjacht had gewonnen toen ze 13 was, wist Tanya dat zingen haar leven zou zijn. Opgroeien in een hechte gemeenschap net buiten Washington, D.C. had Tanya een stem die al een aanwijzing was voor de kracht die het zou worden. Ze had ook het schrijven ontdekt en elke lege ruimte was een kans. Michael begon later te schrijven en om verschillende redenen. Hij bracht een deel van zijn jeugd door in Cleveland voordat hij met zijn moeder, broer en zus naar Washington D.C. verhuisde. Het gezin bracht tijd door in daklozenopvang. Hij was 19 toen zijn eerste dochter, Michaela, werd geboren. Michael nam dienst in het Amerikaanse leger in 2003, twee jaar na 9/11.

Toen Michael thuiskwam van het leger, was hij op een festival geboekt dat ook Tanya Blount bevatte. Na zijn set, benaderde Tanya hem en vroeg of hij zijn liedjes had geschreven. De twee wisselden nummers uit. Als The War and Treaty serveren Michael en Tanya genezing en pijn met het freewheelen van vreugde op een monumentaal nieuw album van volledige lengte, Healing Tide. Funky baslijnen, toetsen, lapstaal, akoestische snaren en uitgeklede percussie creëren een moerassig zuidelijk soulbed voor de transcendente zang van het paar.

Op deze 'Healing Tide' vinden we 11 nieuwe originals terug van de hand van Michael Trotter, hier openend met het krachtige en beklijvende 'Love Like There’s No Tomorrow'. Howlin' blues die 'a capella' wordt gebracht en zoals we nog zelden hoorden. Een voorbeeld van deze vroegere blues is zonder meer Son House zijn 'Don't You Mind People Grinnin' in Your Face'. Het daaropvolgende is een mix van blues, soul en rock 'n roll met het swingende en titeltrack 'Healing Tide'.

Met het duet 'Are You Ready To Love Me?' krijgen we rillingen over het lichaam en doet de klankkleur van Tanya ons een beetje terugdenken aan een jonge Aretha Franklin. Een prachtige soulballad is dan weer het daaropvolgende 'Hearts' waaruit blijkt dat beiden hun stemmen perfect elkaar weten te vinden in hun soms aangrijpende duetten, net als bij het bijzonder mooie 'If It’s In Your Heart'.

Een streepje blues en gospel krijgen we dan met 'Jeep Cherokee Laredo' georkestreerd door de heerlijke organ grooves, gevolgd door het country bluesje 'One And The Same'. Met 'Here Is Where The Loving is At' gaan beiden het pad van folk verkennen om vervolgens met een funky floorfiller als 'All I Wanna Do' uit de hoek te komen. 'Healing and Treaty' is een meer dan sterk album met een diversiteit aan stijlen verbonden in twee mooie stemmen, en een prachtige kennismaking met deze 'The War and Treaty'.

 

tracks:

 1. Love Like There’s No Tomorrow
 2. Healing Tide
 3. Are You Ready To Love Me?
 4. Hearts
 5. Jeep Cherokee Laredo
 6. One And The Same
 7. If It’s In Your Heart
 8. Here Is Where The Loving is At
 9. All I Wanna Do
 10. It’s Not Over Yet
 11. Little New Bern