© Rootsville.eu

The Yearlings (NL)
tiltle: Skywriting
music: Americana - Alt-country
release: november 16, 2018
label: Lonely Sounds Records - Sonic Rendezvous
promotion: Hans Broere Promotion
info artist: The Yearlings

© Rootsville 2018


Helemaal vanuit het Zeelandse Dirksland bereikte ons via "Broere Promotions" het nieuwe album van "The Yearlings". Deze "Skywriting" ligt bij de platenboer vanaf 16 november en op 9 december zullen deze Americana band dit met een geducht feestje aan Nederland en de wereld laten weten in hun thuishaven Utrecht.

"The Yearlings" zijn een Americana - Alt.countryband uit Utrecht en werd opgericht in september 1999. De band bestaat uit Olaf Koeneman (zang, gitaar, mandoline, orgel), Niels Goudswaard (zang, slaggitaar), Herman Gaaff (bas), Léon Geuyen (drums), Bertram Mourits (slide) en René van Barneveld (pedal steel). In 2002 brachten ze hun "selftitled" album uit welke werd opgevolgd in 2004 door het album met als titel "Utrecht".

Tot 2006 waren deze "The Yearlings" één van de betere Americana bezettingen in Nederland waarna ze als band een sabbat êriode kwamen in te lassen en ieder zijn eigen weg begon te zoeken in de muziekwereld. In 2014 begon het evenwel terug te kriebelen en hadden Niels Goudswaard en Olaf Koeneman reeds wat spinsel uitgewerkt. Een jaartje later waren "The Yearlings" back on track en zo volgt er nu hun nieuwe album "Skywriting".

Met als hofleverancier voor muziek van deze jaarlingen schreef Olaf Koeneman 12 nieuwe originals waarbij hij bij de titeltrack hulp kreeg van Yearling Bro Niels Goudswaard. Het album herbergt de vertrouwde Yearlings sound en bij sommige van de nummers lijkt het wel op een autobiografisch werk van Olaf.

Als singel werd in september het nummer "Evelene (You've Got To Know It)" geselecteerd om als singel te worden uitgebracht met als gevolg al tamelijk wat airplay. Het resultaat van deze "Skywriting" is een op en top Americana plaat met soms een commerciële knipoog naar pop zoals op "New Job" een kruising tussen de Eagles en R.E.M.

tracks:

01. Skywriting
02. New Job
03. My Deliverance
04. Evelene (you've Got To Know It)
05. Chances You Failed To Blow
06. Julie And John Meet Their Destiny
07. On My 370
08. Graphite And Sulfite
09. Summer Shower
10. Better Now
11. Tipping Point
12. The Breaking My Heart Part

musicians:

Herman Gaaff: bass
Léon Geuyen: drums, backing vox
Niels Goudswaard: vocals, acoustic guitars, harmonica, percussion
Olaf Koeneman: vocals, guitars, mandolin, keyboard
Bertram Mourits: slide, dobro, keyboard
René van Barneveld: pedal steel