© Rootsville.eu

Tommie Harris & R&B Caravan feat. Kai Strauss (US)
tiltle: Alabama Hambone
music: Blues - Rhythm 'n Blues
release date: 2018
label: Styx Records
info artist: Tommie Harris

© Rootsville 2018


De titel 'Alabama Hambone' is makkelijk te verduidelijken wanneer je weet dat Tommie Harris in 1939 in Birgmingham Alabama werd geboren. In zijn jeugd is gospel voornamelijk zijn muzikale bezigheid. Gevoelsmatig verhuisde hij later richting Chicago en onder toedoen van Jimmy Reed kreeg Tommie Harris meer gevoel met de blues en werd drummer bij Jimmy Reed. Als een toegewijde Amerikaan kwam belande hij voor zijn legerdienst in Duitsland waar hij later ook besluit om Duitsland als zijn tweede thuis te maken. Hij speelde er met onder meer Big Jay McNeely en Luther Allison. Na 'Tommie Harris & The Seventh Son' kwam hij ook terecht bij de 'First Class Blues band' van de Duitse pianist Christian Rannenberg.

Na veelvuldig sessiemuzikant is er nu deze 'Alabama Hambone' dat werd uitgebracht bij 'Styx Records'. Een album dat werd opgenomen met de 'Rhythm & Blues Caravan' met als speciale gast Kai Strauss. Deze 'R&B Caravan' bestaat verder uit Dave Ruosch, Andi Sobcyk, Tom Müller, Dave Blenkhorn en Peter Müller en Dani Gugolz.

'Alabama Hambone' telt 14 nummers en is een mix van zorgvuldig geselecteerde covers en originals en werd deels opgenomen in de studio maar ook 'live'. Een album met sublieme grooves die het heerlijke rhythm 'n blues op je overbrengen met soms een jazzy feeling. Openen doen ze met het swingende 'Pick up Styx' waarmee je in de sfeer van de clubs uit de 30-tiger jaren komt te belanden. Op titeltrack 'Alabama Hambone' krijgen we de funky licks van Kai Strauss als pluspunt, een nummer met een duidelijke knipoog richting New Orleans.

Op nummers als ' It’s a Blues World' en 'Running Moonshine' odet een Kai Strauss de wereld van een T-Bone Walker herleven dit samen met de meer dan aangename stemintonatie van deze Tommie Harris. Ook het bekende 'One Scotch, One Bourbon, One Beer' van Rudy Toombs krijgt hier met het jazzy arrangement een gans nieuw leven ingeblazen. Heerlijk is dat! Zeer bluesy komt ook de cover 'Ain’t Nobody’s Business If I Do' over. Een nummer dat als één van de eerste 'standards' mag worden beschouwd en we uiteraard kennen in de versies van Alberta Hunter en Bessie Smith. Afsluiten doen deze Tommie Harris & R&B Caravan feat. Kai Strauss zoals ze zijn begonnen en dat is swingen met de 'Hucklebuck'. Ain't this the groove...

tracks:

01. Pick up Styx
02. Alabama Hambone
03. A Time
04. It’s a Blues World
05. Take Your Time
06. I Need Your Love
07. Good Daddy
08. Running Moonshine
09. Understanding
10. One Scotch, One Bourbon, One Beer
11. Security Blues
12. Good Bread Alley
13. Ain’t Nobody’s Business If I Do
14. Hucklebuck

musicians:

Tommie Harris
Dave Ruosch
Dave Blenkhorn
Peter Müller
Dani Gugolz
Andi Sobczyk
Tom Müller
Kai Strauss