© Rootsville.eu

Tony Joe White (US)
tiltle: Bad Mouthin'
music: Blues
release date: 2018
label: Yep Roc Records
info artist: Tony Joe White

© Rootsville 2018


Onwaarschijnlijk waar het icoon "Tony Joe White" nog de inspiratie haalt om een nieuw album uit te brengen. Rechtstreeks uit de magnolia bosjes en de swampy bayou in Louisiana komt nu het zoveelste album "Bad Mouthin'" uit. Op het album vinden we 12 tracks terug en het zijn niet allemaal nieuwe nummers, zo vinden werd het een mix van klassiekers en enkele nieuwe originals. Met hierop twee nummers die zelfs nog eerder werden neergependdan de de hits "Polk Salad Annie "en" A Rainy Night in Georgia "in 1967.


photo © Rootsville

TJW schreef in zijn leven al hits voor Elvis, Brook Benton en Dusty Springfield. Maar ook voor Tante Tina en Willie Nelson schreef hij onvergetelijke nummers. Het zou zelfs indrukwekkend zijn moest er nu ook nog een blauwdruk gaan komen van 50 jaar figuur in de rock-, country- en Americana-genres iets wat een ongelooflijk testament zou opleveren.

In zijn gekende rauwe en swampy stijl selecteerde hij voor deze "Bad Mouthin'" klassiekers als Jimmy Reed's "Big Boss Man", "Awful Dreams" van Lightnin 'Hopkins, en Charley Patton's "Down the Dirt Road Blues".Nummers die met zijn warme en diepe stem samen met de tonen van zijn gitaar het mystieke van de deep south oproepen. Meestal wordt TJW op deze "Bad Mouthin" enkel vergezeld door zijn afgeleefde Strat uit 1965. Meer heeft hij ook niet nodig om de aandacht volledig naar zich toe te trekken zoals je kan horen op JLH's "Boom Boom".

Nummers als "Stockholm Blues", "Rich Woman Blues", "Cool Town Woman", "Sundown Blues" en het titelnummer worden uit zijn eigen verleden geplukt. Je kan ook duidelijk de vermoeidheid van zijn stem ervaren vanaf de titeltrack die als opener dienst doet net als bij de langzame shuffle "Sundown Blues" waarbij zijn Mississippi saxofoon ook op het voorplan treed. Zowel "Bad Mouthin'" als "Sundown Blues" werden opgediept uit opnamen van een lokaal label uit 1966.

Net als bij de traditional die bekendheid verwierf in 1935 door Big Joe Williams en onherroepelijk ook verbonden blijft met "Them" is ons statement na het beluisteren van deze "Bad Mouthin'" aan deze beroemdste swamp rocker van "Baby Please Don't Go"...

tracks:

01. Bad Mouthin'
02. Baby Please Don't Go
03. Cool Town Woman
04. Boom Boom
05. Big Boss Man
06. Sundown Blues
07. Rich Woman Blues
08. Bad Dreams
09. Awful Dreams
10. Down The Dirt Road Blues
11. Stockholm Blues
12. Heartbreak Hotel

musicians:

Tony Joe White: vocals, guitar, harp
Bryan Owings: drums
Steve Forrest: bass