© Rootsville.eu

Trainman Blues (DK)
tiltle: Selftitled
music: Acoustic blues
year: 2018
label: Straight Shooter Records (Lene Bruun)
info artist: Trainman Blues

© Rootsville 2018

 

Richard Farrell mag dan wel Ierse roots hebben maar de dag dat hij op bezoek was om zijn vriendin Louise te ontmoeten verloor hij zijn hart aan Denemarken, en meer bepaald Kopenhagen. Deze blues man in hart en nieren vond zijn soulmate, producer en muzikant Laust Krudtmejer-Nielsen op een donderdag tijdens een Blues Jam in de "Mojo Blues Bar" in Kopenhagen. Het was ook Laust die het eeste solo album van Richard Farrell kwam te producen. Na vele manen, en zoals het lot zou hebben, begon de evolutie van de band, een trio werd gevormd samen met Thomas Crawfurd in december 2016, de geboorte van "Trainman Blues", later aangevuld door Ronni Boysen. Trainman Blues heeft ook samengewerkt met een aantal van de beste bluesmuzikanten van Denemarken, Nisse Thørbjorn (Aka Copenhagen Slim), Morten Lunn (Fried Okra Band) en ook een remix van DMC Wereldkampioen DJ Noize zal in de nabije toekomst worden uitgebracht.

Nu Richard Farrell zijn spirituele thuis heeft gevonden in Denemarken werd deze "Trainman Blues" uitgebracht. Richard en Laust laat zich inspireren door de rauwe en rootsachtige blues voordat het zich verder kwam te ontwikkelen en kwamen zo deze sound van "Trainman Blues" te kneden tot een vernieuwing in de Deense blues scène. Ze hebben de laatste vijf jaar samen liedjes geschreven en opgenomen met dit pareltje als resultaat.

Het album werd zowel in Denemarken als in Frankrijk opgenomen en hoort bij de vier kwaliteitsvolle albums die ik mocht ontvangen van "Straight Shooter Records". De sound van deze "Trainman Bluesman" liet zich inspireren door iconen als Big Bill Broonzy en Leadbelly, een sound met enkele technische hoogstandjes uit deze era.

Fingerpicking pre-war bluesstijl in een hedendaags jasje zonder daardoor de authenticiteit van vroeger te gaan verloochenen. Crystal clear met een stem die je dadelijk kom tin te palmen opent Richard & co hier met "Out Of Dust". De doordringende baslijn op "Hard Times" en de howlin slide rifjes zoals op "Walking Blues" gaan hand in hand en kenmerken deze vernieuwende ol'blues van "Trainman Blues". Afsluiter op dit album is "Tree Of Life" waarbij we anoniem komen te besluiten dat deze Iers-Deense collaboratie zonder meer hoge toppen zal scheren.

tracks:

01. Out Of Dust
02. Wholesome Treat
03. Skulls Crosses And Bones
04. The Wind Will Blow Me Home
05. Hard Times
06. Walking Blues
07. Sit And Practice
08. Pick Up The Pieces
09. With Open Hands
10. Tree Of Life

musicians

Richard Farrell: vocals, guitar
Laust Krudtmejer-Nielsen: bass, guitar (all tracks), backing vocals #4
Ronni Boysen: guitar #3,7,8
Thomas Crawfurd: drums, percussion #3,6,8
Morten Lunn: vocals, guitar #5
Nisse Thorbjørn: harmonica #5