© Rootsville.eu

Travellin' Blue Kings (B/NL)
tiltle: Wired Up
music: Blues
release date: Benelux: november 16, 2018 - Europe & Worldwide: january 25, 2019
label: Naked
info artist: Tavellin' Blue Kings
distribution: Sonic Rendezvous
bookings: mail

© Rootsville 2018


Enigszins als vroeg kerstgeschenk kreeg ik vorig jaar in de herfst van 2017 al de tip van een bluesmakker dat er een nieuwe Belgisch-Nederlandse blues formatie zou gaan opstaan in 2018. Met de "omerta" als erecode bleef ik het voor mezelf houden in die mate zelfs dat toen de ware onthulling tot stand kwam ik al even moest terug gaan in mijn al door de drank aangetaste plurale tantum wie het nieuwtje destijds begon te verspreiden. The Travellin' Blue Kings were born!

Wie zijn nu deze "The Travellin' Blue Kings"? Deze "TBK" zijn een coalitie tussen twee brothers van de Nederlandse formatie "The Electrophonics" en twee die afstammen uit de helaas verdwenen Belgische band "Howlin' Bill". Toch nog als geheugensteuntje meegeven dat "Howlin' Bill" de gelauwerde band was op de eerste "European Blues Challenge" te Berlijn in 2011. Blues genoeg dus in hun DNA met muzikanten die ook in andere aanverwante genres hoge ogen gooien. De hoofdrolspelers zijn drie Belgen en een Nederlander die luisteren naar de namen Stephan Hermsen, harper en frontman van de Nederlandse sensationele "The Electrophonics" met aan zijn zijde werelddrummer Marc Gijbels. Nog van Belgische kant is er de andere helft van de ritme sectie bassist Winne Penninckx en de guitarblender van bij "Howlin' Bill", Jimmy Hontelé.


photo TKB © Rootsville

Onze vele lezers weten dat we de Belgische bluesscène steeds een warm hart toe dragen en tekenden we dus ook present op het eenmalig concert voor de zomer van deze "Travellin' Blue Kings". Dit concert vond plaats op de 22ste "Nuit du Blues de Charleroi" (concert report) op 9 juni van dit jaar. Een eerste en meteen ook laatste optreden van deze "TBK" mede doordat ze vrijwel onmiddellijk de studio indoken voor het opnemen van deze ""Wired Up". Het eerstvolgende optreden op Belgische bodem werd dan voorbehouden voor "Blues in Schoten" op 17 november, waarna nog volgen de "Blauwe Kater" te Leuven" en de Missy Sippy" in Gent. Bij onze bovenburen steken ze op 11 november al van wal bij onze vrienden van "Keeping The Blues Alive" te Vlierden en later in december ook nog op de feesteditie van 20 jaar "Blues Traffic Live" in Beringe (NL). Busy Bees...

"Wired Up" is dus het 11 nummers tellende debuutalbum van deze "TBK" dat werd opgenomen in de "Roots House Studio" met aan de knoppen niemand minder dan JB Biesmans. Omdat het zo goed is voor een imago werd er ook beroep gedaan op een special guest. Met als standplaats Hechtel-Eksel konden deze "TBK" zo ook niet voorbij Patrick Cuyvers die op "I'm A Good Man" zijn beast aan het woord laat en op het meer gesofisticeerde instrument van de black & white keys op "Into The Night" achter de piano komt plaats te nemen.

Nieuw werk dus op deze "Wired Up" met als statement, No Covers, Only Originals! Originals die werden geschreven door het duo Hermsen-Hontolé en zo al dadelijk hun visitekaartje komen af te geven. Ieder van deze songwriters schreven voor het album ook nog afzonderlijk eentje en dat is voor Stephan, "I'm A Good Man" en voor Jimmy de titeltrack "Wired Up". Als debuutsingel werd het openingsnummer "I Don't Wanna Stop" geselecteerd, en die komt digitaal officieel uit op 2 november.

Met het opzwepende "I Don't Wanna Stop" zijn we dus vertrokken voor een mix van stijlen in de blues, gaande van Texas over Memphis richting Chicago. Met daartussen nog een pareltje als "I'm A Good Man" dat zou thuis kunnen horen in de "Tin Pan Alley" era. Een kleine Burnside injectie krijgen we met het van howlin' boogie en slide gespekte "About This World". Ijzingwekkend rauw! Veelzijdiheid troef op dit debuutalbum van deze "Travellin' Blue Kings" met het daaropvolgende "I Cannot Believe".

Doordringende Delta slide en harmonica grooves dan op het country blues getinte "Straight Eight", een mix van muzikale spinsels die duidelijk aantonen dat dit niet zomaar de zoveelste bluesband is die er zit aan te komen. Nee, eentje met visie en variatie, gewoon an icecold shot of rhythm 'n blues. De titeltrack "Wired Up" heeft dan weer de nodige roots in zich en is als surf instrumentaaltje dan weer net dat ietsje anders, alsof "Los Straitjackets" voor de inspiratie kwamen te zorgen. "Ninety Minutes" heeft dan weer iets mysterieus in zich waarbij de klankleur van Stephen voor de nodige voodoo bezwering komt te zorgen. Met "Get It Done' leunen deze "TBK" dan weer kort aan bij de Britse legacy van de pubrock. Afsluiten doen deze 'Travellin' Blue Kings" met een vleugje West Coast à la Kim Wilson en zijn Fab Thunderbirds met het swingende "Into The Night". Deze "TBK" zijn een absolute aanrader tijdens één van hun en jou nachtelijk blues escapades...

tracks:

01 I Don't Wanna Stop
02 About This World
03 The Way It Used to Be
04 I Cannot Believe
05 Straight Eight
06 I'm A Good Man
07 Wired Up
08 Ninety Minutes
09 Get it Done
10 Your Being
11 Into The Night

musicians:

Stephan Hermsen: vocals, harp
Jimmy Hontelé: guitar
Winne Penninckx: bass
Marc Gijbels: drums

special guest:

Patrick Cuyvers: Hammond on #6, piano on #11