© Rootsville.eu

Travellin' Brothers (E)
tiltle: 13th Avenue South
music: Blues - Swing
release date: 2018
label: Magnolia Records
info artist: Travellin' Brothers

© Rootsville 2018


Laat ons eerlijk zijn! Moesten deze Spaanse, of moeten we stellen Baskische swing formatie niet de European Blues Challenge in 2015 hebben gewonnen zouden we misschien voor altijd verdoken zijn gebleven van hun interactieve beleving en wervelende muziek. Van band over mini Big band tot aan een volaardige Big Band met 16 muzikanten, je kan deze 'Travellin' Brothers' is alle vormgevingen tegenkomen op de diverse podia. In 2016 stonden ze nog op "Gevarenwinkel" maar ondertussen bestaan ze al tuim 15 jaar en hebben met deze "13th Avenue South" hun 8ste album uitgebracht.


photo © Rootsville

Voor de opnamen van dit nieuwe album met daarop 10 nummers trokken ze naar Nashville TN en onder het waakzaam oog van Brad Jones als producer werd dit album ingeblikt in november 2017. Ondertussen zijn deze 'Travellin' Borthers' ook de benaming 'globetrotters' waard en loopt de teller van hun concerten op tot boven de 1000.

Openen doen ze in stijl met het swingende 'The Spur', een nummer met daarin duidelijk de beats van een Bo Diddley verweven. Swing en saxofoon zijn meer dan aanwezig op dit album. Een album waar zo goed als alle nummers nieuwe orginals zijn en dit is uiteraard aan te moedigen. Met het soulvolle 'A Better Day' treden ze muzikaal in de voetsporen van een James Hunter met aanstekelijke dansbare grooves. Een nummer met daarop een gastoptreden van Earl Thomas. Op 'Loving Place' laten ze de 'funk' spreken waarna ze met 'As Good As It Gets' voor de jazzy swing. Ook op het gospel gevoelige 'The Power Of Your Love' krijgen we nogmaals een duet van Jon Careaga met Earl Thomas en een spirituele Etta Britt als backing vocal, dit in een Blues Borthers rifje.

De diversiteit is bij deze 'Travellin' Brothers' de sleutel van hun nog steeds groeiende internationaal succes. Wanneer je zou denken dat 'Peggy Sue Got Divorced' een rock 'n rol antwoord zou zijn op Buddy Holly zetten ze je meteen op het verkeerde been. Dit is een meer dan aangenaam nummer in een reggea jasje gestoken. 'Sweet Corrine' is weerom meer dan swingend te noemen en kenners horen op de achtergrond de heerlijke jazzy gitaar riffjes van een Alex Schultz. Afsluiten doen ze met een cover, en wel eentje van Robert Johnson. Een nummer dat we ook kennen in de versie van een Eric Clapton maar ook hier mede door de accordeon van Steve Conn een ware transformatie ondergaat. Of de Robert het zo zou begrepen hebben weten we niet maar swingen doet het wel....

tracks:

01. The Spur
02. A Better Day
03. Loving Place
04. As Good As It Gets
05. The Power Of Your Love
06. Peggy Sue Got Divorced
07. Sweet Corrine
08. Oh My River
09. I Believe
10. Last Fair Deal Going Down

special guests:

Earl Thomas, Alex Schultz, Etta Britt en Steve Conn