© Rootsville.eu

Tribu (US)
tiltle: El Matador
music: Latin Jazz
release date: may 25, 2018
label: Mandala Records
info artist: Steve McQuarry
promotion: Kari-On Productions (Kari Gaffney)

© Rootsville 2018


Tribu is een collecftief van 6 muzikanten die de Latin jazz van Cal Tjader doen herleven. Een album met daarop 12 stukken en zo de verheerlijking van van deze tak in jazzmuziek ten gehore brengen. Initiatiefnemer is pianist teven McQuarry die studeerde aan de Eastman School of Music, de Universiteit van Colorado in Denver, Berklee School Of Music, de Universiteit van Californië in San Diego en de Alexander Universiteit. Hij is actief lid van de Audio Engineering Society (AES), de organisatie voor uitvoeringsrechten, Broadcast Musicians, Inc. (BMI), de Electronic Music Foundation (EMF), de American Society of Music Arrangers and Composers (ASMAC), de Society Voor elektro-akoestische muziek in de Verenigde Staten (SEAMUS) en Chamber Music America (CMA). Stephen heeft opgetreden met gerenommeerde artiesten zoals wijlen Dizzy Gillespie, Clare Fischer, Louie Bellson, Red Rodney (Charlie Parker), Tom Scott, wijlen John Cage, Laurie Anderson, Vinnie Colaiuta (Sting, Herbie Hancock, Frank Zappa), Nathan East (Eric Clapton, Herbie Hancock, Bob James), Bill Rich (Jimi Hendrix, Buddy Miles, Taj Mahal) en het Colorado Symphony Orchestra. Vandaag componeert en registreert Stephen zijn indie-label, Mandala Records waarop deze 'El Matador' wordt uitgegeven.

Aan zijn zijde staan bassist, Marcus Lopez, muzikant en producer uit San Francisco via Cuba. Marcus heeft bij de SF Salsa Band Cubanacan gespeeld en geproduceerd, hij speelde ook met: Sheila E, Jeorge Santana band, Malo, Francisco Aguabella, Chuchito Valdez 'Limbo in the (Book of Voices of Latin Rock) lokale SF Latin rock 1970 "Amanda Hughes, Cesar's Band. Europa Platinum Award Winnaar Local Act Mission Varrio Project, Dr Tequila (Sony Records) -cd met Richie Barron en de Mission D Mob.

Daarnaast is er nog percussionist Carlos Caro, geboren in Havana, Cuba. Caro verscheen in 1996 aan de muziekscene aan de westkust om snel een van de meest gewilde Latin Percussionist te worden die tegelijkertijd speelde in de beste Cubaanse, Salsa- en Latin-rockbands in de San Francisco Bay Area. Hij was de eerste bongosero van Opus 13 en Paulito FG in Cuba en speelde en opgenomen met Jackeline Castellanos terug in Cuba in de jaren 1990. In de VS speelde hij met Rebeca Mauleon, Omar Sosa, Eddie Palmieri, Armando Perazza, Carlos Santana, Jorge Santana, QBA, Avance, Orquesta La Moderna Tradicion, Cubanacan, Taj Mahal, Lenny Williams, Sheila E, Pete Escovedo, Malo, Wayne Wallace, Pellejo Seco, Havana de Primera, Tribu, en zijn eigen groep Vission Latina onder vele anderen. Hij is een Grammy-winnaar die heeft gespeeld met Pacific Mambo Orquestra en met de legendarische Norteño-groep, Los Tigres del Norte, met wie hij toerde in 2015.

Verder ook nog op saxofoon en fluit, componist en arrangeur Ruben Salcido. Ruben Salcido is al lang een inwoner van SF Bay Area en studeerde bij Joe Henderson en Mel Martin. Ruben speelt momenteel met de Full Spectrum Jazz Band en The Bob Enos Legacy Big Band. Hij treedt ook vaak op in de Bay Area in verschillende groepen. Dave Casini (vibrafoon en drums) speelt al meer dan 40 jaar jazz. Momenteel treedt hij op met Joel Dorham's Octet, Primavera, Orion's Joy of Jazz en Viento y Maria.

Als laatste in het rijtje is er drummer Mario Salomon werd geboren in Camagüey, Cuba. Van 1993 - 2000 volgde hij de Escuela de Superación para el Arte, waar hij muziekgeschiedenis, muziekwaardering en muziektheorie studeerde met de nadruk op percussie-instrumenten. Mario's muzikale carrière in de Verenigde Staten begon in Miami, waar hij speelde met bands als La Nueva Generación de la Salsa, La Clave y el Son en vele anderen. Hij heeft in sommige universiteiten masterclasses bijgewoond met Pedrito Martinez en Jhair Salas. Toen hij naar New York verhuisde, speelde hij met La Tematika en heeft hij artiesten als Mario (Mayito) Rivera (ex Van Van) en Tirso Duarte ondersteund. Sommige van zijn liedjes die hij schreef voor La Tematika werden opgenomen in Congahead Studios in New Jersey, waar hij ook een guiro-sectie voor Maykel Blanco en su Salsa Mayor op meerdere liedjes uitvoerde. Hij trad op bij BB King NYC met Hector Tricoche en Frankie Ruiz Jr, en speelde Latin Jazz met verschillende projecten in NYC.

Laat u met deze 'El Matador' indompelen in de wereld van de Latin Jazz-tradities van Cal Tjader, Mongo Santamaria en Machito, Tribu (stam in het Spaans), brengt het volgende continuüm. Met Afro-Caribbean vermengd met American Jazz-aroma, brengt deze muziek het gevoel van Latin Jazz in de 21e eeuw.

tracks:

01 El Matador
02 Sleep On It
03 Joya
04 I'm On My Way
05 Afroniki
06 El Tonto
07 El Hombre
08 Y Ya Te Vas
09 Blue Two
10 Me Quedo Con Ti
11 WW
12 Nite Work

musicians:

Steve McQuarry: piano, keys
Marcus Lopez: guitar
Carlos Caro: percussion
Ruben Solcido: saxophone
Dave Casini: vibraphone
Mario Salomon: drums