© Rootsville.eu

Trio Thomastique (B)
tiltle: Sea Breeze (EP)
music: jazz
label: independent
info artist: Trio Thomastique

© Rootsville 2018


Een van de geneugten op de jazz dag van 'Yellowtime' te Geel is het steeds weer ontdekken van nieuw talent. Zo wordt dit festival steevast afgetrapt door studenten van de afdeling jazz & lichte muziek van de stedelijke academie te Geel. Reeds twee jaar op zij wisten enkele youngsters onder de noemer 'Earjazzm' als Quintet de aandacht meteen naar zich toe te trekken. Met als muziek enkele steengoede arrangementen van standards hoor ik de professionals op het grote podium dan al zeggen, dat kunnen we ook. Dat enkele van deze professionals in spé dan ook al verder kijken is alleen maar bewonderenswaardig te noemen.

Onder het mom van, we hebben zo ook onze eigen ideeën, begonnen drie muzikanten/studenten zich terug te trekken om eigen originals te componeren. Onder de bandnaam 'Trio Thomastique' trokken ze zelf hun stoute schoenen aan en brachten ze in eigen beheer hun debuut EP uit met als titel 'Sea Breeze'. Deze drie rebels zijn Thomas Antonius en Gie Dockx op gitaar en drummer Lennert Vissers.

Met als scherprechter hun wederzijdse ouders zouden ze het behoorlijk toegankelijk gaan houden en weerhielden ze zich van enige 'free jazz' toestanden. Met als gemeenschappelijk thema 'wind en water' wisten ze 5 originals op deze EP samen te brengen. Openen doen ze met 'Summer Swing', een nummer dat meteen bij mij zich als earworm komt te nestelen. Met dit nummer halen ze meteen een beeld in me op van iconen in de Belgische jazz als Phillip Catherine en Freddy Sunder, waarbij ze heerlijk ontspannende rifjes laten ontluiken van easy swing met een streepje Reinhardt.

Ook met het daarop volgende 'Océan' wekken ze onmiddellijk een dosis nostalgie bij je op en laten ze je wegdromen met in gedachte een licht zeebriesje ergens op een tropisch wit strand. Je zou haast gaan denken dat Thomas en Gie ooit les hebben gevolgd bij Hank B. Marvin en ze tot vervelens toe 'La Comparsa' van Ernesto Lecuona hebben moeten spelen. In diezelfde relaxte en onbedwongen sfeer brengen ze ook nog 'Good Times'. Met 'Meditation' lijkt het wel of ze het spirituele van 'new age' willen benadrukken. Helemaal 'Zen'. Afsluiten doen ze net als ze zijn begonnen en dat is swingend. Ook hier weerom in mix met een vleugje manouche en Western swing.

Een debuut waarmee ze een onwaarschijnlijke rust weten uit te stralen maar bovenal hun talenten als toekomstige jazz-pro's komen te etaleren. Ik ga ze hier nu niet meteen met alle 'bloempotten' overladen want de cover vind ik persoonlijk schreeuwlelijk :-). Bij mij alvast een album dat nooit niet ver weg zal zijn als ik me wil onthaasten. Wordt vervolgd!

tracks:

01 Summer Swing
02 Océan
03 Good Times
04 Meditation
05 Finalé

musicians:

Thomas Antonius: guitar
Gie Dockx: guitar
Lennert Vissers: drums