© Rootsville.eu

Troels Jensen & Miriam Mandipira (DK)
tiltle: Careless Love
music: Blues
year: 2017
label: Straight Shooter Records (Lene Bruun)
info artist: Troels Jensen & Miriam Mandipira

© Rootsville 2018

 

Het was al een tijdje geleden dat we nog van het Deense label 'Straight Shooter Records' een pakketje binnen kregen. Helaas betrof het hier albums die vorig jaar al verschenen zijn. Allen prachtige akoestische blues albums waarop we in een uitstekende kwaliteit terug worden mee genomen naar de tijd van pre-war blues. Een naam die met dit label is verbonden is deze van Peter Nande waarvan in een andere era nog albums als 'Big Boy Boogie' en 'Jelly Bean Baby' in de smaak vielen, en zo het samen met Tim Lothar uitgebrachte 'Two For The Road'. Van de verschillende CD's liet ik me voor eerst verleiden door de exotische verschijning van Miriam Mandipira en de titel van het album, Careless Love. Daar ik een heuse fan ben van deze tijdloze traditional met versies van onder meer Sister Odetta en Bessie Smith, maar ook van de nieuwe generatie zoals Jason Ricci en Madeleine Peyroux kwam dit album als eerste in mijn CD speler te belanden.

Miriam Mandipira heeft Zimbabwaanse roots en leeft en werkt al sinds 2007 in Denemarken als jazz en blues peformer. Samen met multi-instrumentalist Troels Jensen speelde ze in bands als de 'Delta Blues Band' en 'Troels Jensen & The Healers. Bij het nader bekijken van de tracklist werd mijn honger toch wat aangewakkerd en besloot ik dit eerste album toch nader te beluisteren en...werd ik onmiddeliijk bevangen door de puurheid en manier waarop dit duo deze pre-war blues onder de aandacht brengen.

Het album kan ook beschouwd worden als een tribute aan Bessie Smith (1894-1937) die zeven van de elf nummers op dit album zelf ooit kwam op te nemen en dus komen we zo ook uit bij het door deze 'Empress of Blues' geschreven 'Blackwater Blues' en wordt je meteen bevangen door de sfeer hoe blues destijds werd gebracht.

Openen doen beiden met Robert Johnson's 'Come On in My Kitchen'. De mumblin' voice van Miriam Mandipira en het eenvoudige gitaarspel van Troels Jensen maken dat er zoiets als 'kippenvel' ontstaat bij het horen van hun versie van deze klassieker. Back to the Delta. Het is beiden vergeven dat ze ook een eigen nummer op dit album hebben gezet. Met Troels aan de piano mag hun 'My Love' best naast deze klassiekers staan.

In 1927 bracht de Amerikaanse gospel en blues zanger 'Blind Willie Johnson' de negro-spiritual 'Motherless Child' uit al dateert deze expressie van pijn al van 1870 en misschien wel zelfs van er voor. Ook het arrangement van Troels Jensen en Miriam Mandipira laat je dezelfde pijn voelen als het waardoor het nummer destijds werd geschreven, hier in een versie in een duet van Joels en Miriam. 'Trouble in Mind' en 'Careless Love' worden hier met volle overgave door Miriam gebracht en ontluiken een zekere nostalgische stemming in je.

Na het jazzy 'St. Louis Blues' brengen beiden nog een klassieker van formaat met een 'blues standard' van Jimmy Cox uit 1923. Door de opname van deze 'Nobody Knows You When You're Down and Out' door Bessie Smith in 1929 werd dit nummer populairder en werd het later in talloze stijlen gebracht. Afscheid doen beiden in volledige schoonheid met Blind Willie McTell's 'Stateboro Blues' en moeten onze promotors niet wachten om dit duo naar onze contreien te halen. Knap!

tracks:

01 Come On In My Kitchen
02 Backwater Blues
03 My Love
04 Motherless Children
05 Trouble In Mind
06 Careless Love
07 St Louis Blues
08 Nobody Knows You Whe You're Down And Out
09 Mean Old Bed Bug Blues
10 You've Got To Give Me Some
11 Statesboro Blues

musicians:

Miriam Mandipira: vocals
Troels Jensen: vocals, piano, organ, guitar