© Rootsville.eu

Tuba Skinny (US)
tiltle: Nigel's Dream
music: ragtime-jazz-blues
year: 2018
label: independent
info artist: Tuba Skinny

© Rootsville 2018

 

'Tuba Skinny', gans You Tube staat vol van filpjes van deze authentieke 'buskers' uit de straten van New Orleans. Tuba Skinny ontstond in 2009 toen ze als 'buskers' speelden in de straten van New Orleans. Deze traditional ragtime band bestaat uit Erika Lewis (zang), Shaye Cohn (cornet),  Barnabus Jones (trombone), Craig Flory (clarinet), Jason Lawrence (6-string banjo), Greg Sherman (gitaar), Todd Burdick (tuba)  en  Robin Rapuzzi (washboard) en zijn een verzameling van echte straatmuzikanten zoals we deze kennen in de straten van de 'Big Easy'. De voor vermelde namen zijn van diegene waarmee ze op 'tour' gaan maar op het album werkten nog wel enkele andere mee zoals Tomas Majcherski op tenor saxofoon en Robin Rapuzzi aan drumkit en percussie. Deze ragtime formatie stond al een tijdje op mijn verlanglijstje om ze eens te zien en toen ze uiteindelijk in mei 2018 België voor de eerste keer zouden aandoen was mijn zitje bij Rispiqué onmiddellijk besproken.

Met deze 'Nigel's Dream' zijn ze reeds toe aan hun 9de album. Op het album vinden we een mix van ragtime, New Orleans jazz en blues en weten ze een prefecte balans te vinden tussen eigen originals en de lost songs uit deze muziek. Het is hen trouwens te doen om al de vergeten klassiekers terug nieuw leven in te blazen. Een ware beleving waarvoor je anders naar de straten van New Orleans moet trekken om er van te kunnen genieten.

Ze weten ook instrumentale nummers te mixen met vocale zodat het nimmer of nooit gaat vervelen. Iets wat hoegenaamd niet aan de orde is wanneer je deze 'Tuba Skinny' gaat bekijken. Ook op het recente 'Heritage and Jazz Festival' konden voor diegene dit er present tekenden genieten van deze authentieke 'street band'. Met een bijna vaste setlist van 14 nummers is hun verzameling van CD's eentje dat voor de liefhebbers van deze aanstekelijke muziek onmisbaar is. Ongelooflijk dat ze elkaar zomaar vonden in de straten van de 'Big Easy'. Het is een komen en gaan van solo's door de desbetreffende muzikanten met zonder meer ook een meerwaarde van zangeres Erika Lewis die zoals op de original 'Tangled Blues' mee terug neemt naar de 20-tiger en 30-tiger jaren. Met nummers als 'Belamina', 'Jazz Battle, maar ook met 'Oh Red' van Blind Boy Fuller is het 14 nummers lang gewoonweg genieten.

tracks:

01 Belamina
02 Unfortunate Rag
03 Nigel's Dream
04 Levee Waltz
05 Tangled Blues
06 Dusting The Frets
07 Springtime Strut
08 Jazz Battle
09 Bouncing Around
10 Any Old Time
11 Fireworks
12 Oh Red
13 Some Cold Rainy Day
14 Dream Shadows


musicians:

Craig Flory - Clarinet
Barnabus Jones - Trombone
Shaye Cohn - Cornet
Tomas Majcherski - Tenor Saxophone
Jason Lawrence - 6-String Banjo
Greg Sherman - Guitar & Vocals
Max Bien Kahn - Resonator Guitar
Todd Burdick - Sousaphone
Robin Rapuzzi - Drumkit
Erika Lewis - Vocals On Tracks 5 and 13