© Rootsville.eu

Ultan Conlon (Irl)
tiltle: Last Days of The Night Owl
music: Singer-songwriter - Americana
release date: june 01, 2018
label: DarkSideOut Records
promotion: G Promo PR (Geraint and Deb Jones)
info artist: Ultan Conlon

© Rootsville 2018


Ergens aan de Westkust van het groene eiland Ierland ligt het stadje Galway en het is daar dat we deze Ultan Conlon moeten gaan zoeken. Geen power trio of bluesrocker maar een meesterlijk songwriter die al meer dan twee decennia tijdloze nummers komt te schrijven. De kwaliteit van zijn songwriting wordt even goed geëvenaard door zijn krachtige maar fragiele stem die critici hebben vergeleken met de grote Roy Orbison. Een vergelijking die niet zo meteen heoft doordat ik wel enige rock 'n roll mis in zijn nummers.

Deze 'Last Days of The Night Owl' is Ultan Conlon's derde studio album en werd opgenomen in de winter van 2017. Het schrijven van de nummers gebeurde zowel aan de westkust van Ierland als aan de westkust van het zonnigere Los Angeles. Alle 12 nummers op dit album zijn van de hand van deze Ultan Conlon al kreeg hij voor 'Twice a Child' hulp van Michael O'Connor.

Openingsnummer 'As The Light Gets Low' werd geschreven in het studio-appartement van Ultan in Santa Monica, LA. Een nummer in de spirit van de Eagles als we dan toch in het zonnige Californië zijn. Een nummer waarmee hij probeert negatieve gedachten los te laten. 'The Town Square' is dan weer eentje dat bij Ultan Conlon al meer dan 10 jaar in de kast lag. ook nu is het ongedwongen luiteren naar de aangename klankleur van deze singer-songwriter.

'The Measure', is de eerste single van het album, een nummer dat na een tijdje zijn eigen leven was komen te leiden. Alle nummers werden opgenomen in de Yellow Arch Studios in Sheffield met als producer Richard Hawley. Eén van mijn favoriete nummers is 'Hall of Mirrorse' mede door de diverse instrumentarium die dit lied rijk is. Een beetje meer punch krijgen we op het vrolijke deuntje 'The Measure'. Een album dat zeker onthaastend komt te werken bij het beluisteren ervan met 12 prachtig geschreven nummers.

tracks:

01. As the Light Gets Low
02. The Town Square
03. Hall of Mirrors
04. Fond Memories
05. Sorrow Ease
06. Ojai
07. Hurt Inside
08. Time to Mourn
09. The Measure
10. Twice a Child
11. A Weak Heart of Mine
12. The Fine Art of Happiness

musicians:

Ultan Conlon: vocals, acoustic guitars
Dave Curtis: guitars, piano, keys, vocals
Jon O'Connel: bass, vocals, lapsteel, mandoline, acoustic guitars
Donal Kerans: drums, vocals
Jimi Higgins: percussion
Sabrina Dinan: vocals
Adam Shapiro: violin