© Rootsville.eu

Van Morrison (Irl)
tiltle: The Prophet Speaks
music: Soul - Blues - Jazz
year: december 07, 2018
label: Caroline International
info artist: Van Morrison

© Rootsville 2018


In de lente van dit jaar bracht Van Morrison nog samen met jazz trompettist Joey DeFrancesco nog het album "You're Driving Me Crazy" uit en nu is er alweer zijn 40ste studio album "The Prophet Speaks". Je zou het jezelf haast gaan afvragen waar iemand zoals "Van the Man" nog de drive vandaan haalt om op eenzelfde jaar twee albums uit te brengen.

Sir George Ivan Morrison werd op 31 augustus 1945 in Belfast geboren en maakt deel uit van de "Belfast Blues" scène. Al van jeugdige leeftijd komt Van Morrison in aanraking met muziek en speelde zo al op zijn 12de in een band. In 1963 sluit hij zich aan bij "The Gamblers" een band die wat later in "Them" zou veranderen. Met "Them" volgden de hits "Baby PLease Don't Go", "Here Comes The Night" en zijn eigen compositie "Gloria". In 1966 verlaat hij de band "Them". Vanaf dan weet Van Morrison een eigen sound te creëren in een mix van soul, blues en gospel.

Dit nieuwe album "The Prophet Speaks" telt 14 nummers en is een mix van 6 originals en 8 covers van namen als onder meer Sam Cooke, John Lee Hooker en Solomon Burke. Een album dat op en top puur Van Morrison is. Een album dat ook een beetje in het verlengde licht als "You're Driving Me Crazy" waar blues klassiekers soms een jazzy jasje aangemeten krijgen. Een album waarop naast gitarist Dan Wilson, drummer Michael Ode en saxofonist Troy Roberts ook weer Joey DeFrancesco hun deelname verzekeren. Misschien waren de "You're Driving Me Crazy" zo succesvol dat ook deze 14 nummers destijds al werden ingeblikt. Who now's...

Het was voor Van Morrison van levensbelang dat hij terug de feeling kreeg met de blues dat hem gedurende de jaren de inspiratie bezorgde voor het schrijven en componeren van nummers. Uit het album werd uiteraard de titeltrack als nummer geselecteerd om als single te worden uitgebracht. "The Prophet Speaks" werd een fraaie selectie van blues klassiekers in rhythm 'n blues jasje met jazzy arrangementen zoals het big band verwante nummer " Gonna Send You Back to Where I Got You From" van Eddie "Cleanhead" Vinson" als opener.

Ook JLH zijn "Dimplins" krijgt hier op dit album een ware metamorfose toegemeten. "Got to Go Where the Love Is" is dan weer een eigen bijzonder soulvol nummer, waarna hij het minder gekende "Laughin’ and Clownin’" van Sam Cooke een nieuw leven laat leiden. "Gotta Get You Off My Mind" was in eerste instantie een nummer van de Burke familie waar Solomon in 1965 een soulhit mee scoorde. Wow, wat dan gezegd van bewerkingen van "Teardrops" en Willie Dixon zijn "I Love the Life I Live".

Originals als " Ain’t Gonna Moan No More" en titeltrack "The Prophet Speaks" horen in het rijtje thuis van al de hits die Van Morrison ons al wist te brengen en ook al heeft deze norse Ier een afkeur voor pers en aanverwanten toch maken we een diepe buiging voor dit nieuwe album.

tracks:

01. Gonna Send You Back to Where I Got You From (Eddie “Cleanhead” Vinson, Leona Blackman)
02. Dimples (John Lee Hooker, James Bracken)
03. Got to Go Where the Love Is (Van Morrison)
04. Laughin’ and Clownin’ (Sam Cooke)
05. 5 AM Greenwich Mean Time (Van Morrison)
06. Gotta Get You Off My Mind (Solomon Burke, Delores Burke, Josephine Burke Moore)
07. Teardrops (J.D. Harris)
08. I Love the Life I Live (Willie Dixon)
09. Worried Blues / Rollin’ and Tumblin’ (J.D. Harris)
10. Ain’t Gonna Moan No More (Van Morrison)
11. Love is a Five Letter Word (Gene Barge)
12. Love is Hard Work (Van Morrison)
13. Spirit Will Provide (Van Morrison)
14. The Prophet Speaks (Van Morrison)

musicians:

Van Morrison: vocals, harmonica
Joey DeFrancesco: organ, trumpet
Dan Wilson: guitar
Michael Ode: drums
Troy Roberts: tenor saxophone