© Rootsville.eu

Van Morrison & Joey DeFrancesco
tiltle: You're Driving Me Crazy
music: Jazz - Blues
year: 2018
label:Sony Legacy
info artist: Van Morrison - Joey DeFrancesco

© Rootsville 2018

 

Het lijkt wel of 'Van the Man' van geen ophouden weet. Na zijn vorig jaar uitgebracht albums 'Roll with The Punches' en 'Versatile' heeft de samenwerking met jazz componist Joey DeFranscesco een nieuw album opgeleverd, zijn derde alweer in amper zeven maanden tijd. Op dit heerlijke album vinden we liefst 15 track terug waaronder zeven uit zijn eigen repertoire, eentje dat hij componeerde met Acker Bilk en zeven jazz en/of rhythm 'n blues standards. Het album werd opgenomen in de Sausalito studo in Los Angeles en dit in amper twee dagen tijd.

Met opener 'Miss Otis Regrets' van Cole Porter lijkt het er in eerste instantie op of we een relaxed album krijgen om af te spelen in en rokerige jazzclub van weleer maar alles is bij Van Morrison altijd wel een beetje misleiding. Met het jazzy rhythm 'n bluesje 'Hold It Right There' van Eddy 'The Chief' Clearwater swingt het meteen de pan uit en brengt het Joey DeFrancesco Quartet meteen leven in de brouwerij waarop Van Morrison een duet aangaat met zijn dochter Shana Morrison. Zo krijgen we een hemels gevoel met zijn eigen 'All Saints Day', alsof Joey De Franscesco in de huid kruipt van een Jimmy McGriff of Brother Jack McDuff. Souljazz at his best.

Met 'The Way Young Lovers Do' dat ook eentje is van 'Van Morrison' drijven de heren het richting Bebop en laat hij horen dat zijn muziek gewoonweg als tijdloos kan worden beschreven. Met 'Travelin' Light' van John Mercer neemt Joey terug de trompet ter hand en brengt de 'demper' ons het zwoele jazz geluid van de 30-tiger jaren tot leven. Ook 'Evening Shadows' komt uit het enorme arsenaal van Van Morrison, een nummer dat hij destijds schreef samen met klarinetspeler Acker Bilk en waarvan de instrumentale versie van deze laatste uitgroeide tot een geweldige 'popcorn'.

Met ' Every Day I Have the Blues' komen we in het blues segment terecht met deze alom gekende klassieker dat haast door iedere zichzelf respecterende blues muzikant is gebracht maar waarbij de versie van BB King me altijd indachtig zal blijven. Vervolgens krijgen we 'Have I Told You Lately' in een eerde jam-achtige en uptempo versie in het tweede duet met dochter Shana. Met Titus Turner belanden we dan weer terug in de rhythm 'n blues met diens funky versie van Sticks and Stones, en met zijn thuisland in gedachten nemen ze afscheid met het instrumentale 'Celtic Swing'.

tracks:

01. Miss Otis Regrets
02. Hold It Right There
03. All Saints Day
04. The Way Young Lovers Do
05. The Things I Used To Do
06. Travellin' Light
07. Close Enough For Jazz
08. Goldfish Bowl
09. Evening Shadows
10. Magic Time
11. You're Driving Me Crazy
12. Every Day I Have the Blues
13. Have I Told You Lately
14. Sticks and Stones
15. Celtic Swing

musicians:

Van Morrison: vocals
Shana Morrison: vocals
Joey DeFrancesco: organ, trumpet
Dan Wilson: guitar
Michael Ode: drums
Troy Roberts: tenor sax